Concurență la școlile profesionale din Cluj! Pe ce meserii este ”bătaie”?

 

Reînființarea școlilor profesionale de 3 ani a adus o concurență mare pentru meserii precum bucătar, mecanic sau mașini cu prelucrare numerică.

 

Am fost în școlile din județ și am prezentat un film cu meseriile actuale. 

 

Faptul că Guvernul dă o bursă de 200 de lei la fiecare elev contează. Mai vine agentul economic și mai dă și el o bursă de 200 de lei și copilul ia jumătate din salariul minim pe economie. Așa am ajuns să avem 725 de cadidați pe 620 de locuri. Vom mări numărul de locuri pentru că avem cerere. Avem profiluri, bucătar spre exemplu, unde sunt 4 pe un loc. Avem profilul mecanic auto cu trei pe un loc sau mașini cu prelucrare numerică, cu 3 pe un loc”, a spus Valentin Cuibus, șeful ISJ Cluj.

 

El a explicat că agenții economici sunt acum mult mai interesați de absolvenții școlilor profesionale, pentru că a crescut perioada de practică.

 

Clasele de profesională de trei ani s-au desființat în 2009. Agentul economic nu a mai fost interesat de clasele profesionale de 2 ani, după clasa a noua. Clasa a noua era identică cu cea de la școala profesională și rămânea un singur an pentru practică. Acum ei au clasa a noua identică, dar au după aceea anul doi de profesională cu jumătate practică, jumătate teorie, iar anul trei cu 75% practică și 25% teorie. Normal că, dacă face atâta practică, va știi meserie”, a mai spus Valentin Cuibus.

 

Comentarii Facebook