Duminica 10 Decembrie

Comisia Europeană: România trebuie să desființeze pensiile speciale, inclusiv cele militare, pentru a putea accesa veniturile PNRR


Reforma pensiilor vizează toate pensiile speciale, inclusiv cele militare, iar România trebuie să îndeplinească aceste reforme dacă vrea fondurile UE, prevăzute prin PNRR, susțin reprezentanții Comisiei Europene. 

Pentru ca România să primească fondurile alocate prin PNRR, aceasta trebuie să îndeplinească satisfăcător reformele referitoare la pensiile speciale la care țara s-a angajat”, precizează Reprezentanța Comisiei Europene în România. 

Cu mai bine de un an în urmă, Guvernul României și-a asumat decizia desfiinţării așa-numitelor pensii speciale de care beneficiază anumite categorii profesionale însă cu toate acestea pensiile sunt încă în plată.

Comisia Europeană a făcut precizarea referitoare la pensiile speciale din România în urma unei solicitări în acest sens, notând: „ Pensiile speciale nu țin de competențele Uniunii Europene (UE). Cu toate acestea, pentru ca România să primească fondurile alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), aceasta trebuie să îndeplinească satisfăcător reformele referitoare la pensiile speciale la care țara s-a angajat prin acest plan”, a atras atenția Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Revizuirea vizează toate pensiile speciale, inclusiv cele militare, cu scopul de a le alinia cu principiul contributivității. Revizuirea face parte dintr-o reformă mai amplă a sistemului public de pensii și reprezintă un element cheie al Planului Național de Redresare și Reziliență al României”, a mai adăugat aceasta.Reforma pensiilor speciale din România este jalon din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Guvernul a adoptat, în decembrie 2022, legea privind reforma pensiilor speciale, dar eliminarea pensiilor speciale nu a fost rezolvată de guvernanți nici până în prezent.  Mai mult, România plăteşte 0,85% din PIB pentru pensii speciale, iar în doi-trei ani s-ar putea să ajungem la 1,5% din Produsul Intern Brut, potrivit directorului direcţiei de stabilitate financiară din Banca Naţională a României (BNR), Eugen Rădulescu.

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a afirmat luni că pensiile militarilor nu sunt speciale pentru că aceştia au contribuit activ la societatea românească şi şi-au plătit taxele. „Nu se pune problema integrării la pensii speciale, ci vorbim de categoria pensiilor ocupaţionale. (...). Ne-am spus punctul de vedere de foarte mult timp încoace, iar dacă există observaţii din partea Băncii Mondiale, din partea oricărei alte instituţii, sunt convinsă că comisiile de resort vor ţine cont de aceste observaţii”, a spus Gorghiu la Senat, potrivit agerpres.ro

Comisia Europeană este însă de altă părere și solicită României ca reforma pesniilor speciale să vizeze și pensiile militarilor. Astfel, Comisia solicită ca toate pensiile, fără excepție, să fie calculate potrivit principiului contributivității.

Comentarii Facebook