Cluj-Napoca „bate” Capitala la cele mai scumpe locuințe din România! Preţul pe metru pătrat, mai mare cu peste 600 de euro decât în Bucureşti


România se află pe locul al treilea în topul ţărilor europene cu cele mai ieftine locuinţe în timp ce Austria este cea mai scumpă ţară europeană pe acest segment, conform unui studiu realizat de Deloitte. Contrar așteptărilor, cel mai scump oraş nu e Capitala, care ocupă a doua poziţie în clasament, ci Cluj-Napoca, unde preţurile pe metrul pătrat sunt şi cu 600 de euro mai mari decât în Bucureşti.

Preţul mediu pentru o locuinţă în România a fost, anul trecut, de 1.417 euro/mp, în creştere de la 1.266 euro/mp în 2021, cifră care plasează ţara pe locul al treilea după Bosnia şi Herţegovina şi Grecia, conform studiului Deloitte Property Index 2023, realizat pe baza datelor din principalele oraşe din 27 de ţări, scrie Agerpres.

În România, cel mai scump oraş este Cluj-Napoca, cu 2.363 euro/mp şi o creştere de 21,8% faţă de anul anterior, în timp ce Bucureştiul ocupă locul al doilea, cu 1.693 euro/mp. Astfel, ţara noastră este printre puţinele state europene în care cel mai scump oraş nu este capitala, alături de Irlanda, unde Cork City este cea mai scumpă localitate, Italia, unde Milano depăşeşte Roma, şi Spania, unde Barcelona ocupă primul loc.

În ceea ce priveşte piaţa chiriilor, Dublin este cel mai scump oraş european, conform datelor disponibile analizate de studiul Deloitte, cu o chirie medie lunară de 32,8 euro/mp. Pe locul al doilea se situează Paris, cu 28,5 euro/mp, urmat de Oslo (28 euro/mp). La cealaltă extremă, Bulgaria continuă să fie ţara cu cele mai mici chirii medii, de 4,6 euro/mp pentru cei care locuiesc în Sofia, urmată de Grecia, unde chiria medie lunară pentru cei din Salonic este de 6,6 euro/mp. România se numără, de asemenea, printre ţările cu cele mai mici chirii. Cel mai scump oraş românesc analizat este Cluj-Napoca, cu o chirie medie lunară de 8,6 euro/mp, în timp ce chiriaşii din Bucureşti plătesc în medie 8,1 euro/mp pe lună.

Comentarii Facebook