Sambata 4 Februarie

Cluj: Dat afară pentru că a folosit Messengerul la serviciu, a câștigat procesul la CEDO

 

Bogdan Bărbulescu a câștigat definitiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) procesul cu firma din Cluj, care l-a concediat pentru că a folosit Messengerul la locul de muncă.

 

Bărbulescu a fost concediat în 2007 și a pierdut toate procesele la instanțele românești. A atacat deciziile la CEDO și acum a primit câștig de cauză. Judecătorii au stabilit că instanţele româneşti nu au respectat dreptul la viaţă şi corespondenţă privată în cazul unui cetăţean român, fiind încălcat articolul 8 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului.

 

Bogdan Bărbulescu, 38 de ani, a fost concediat în 2007, de compania la care lucra pe postul de inginer însărcinat cu atribuţii în vânzări. În cei trei ani în care a lucrat aici, a creat un cont de mail pentru a comunica cu clienţii. Ulterior, a fost informat de către angajator că este concediat deoarece a folosit serviciul de mesagerie virtuală şi în scopuri personale. Bărbulescu a primit şi un transcript al comunicaţiilor sale, inclusiv a unor mesaje schimbate cu logodnica sa şi cu fratele său.

 

La CEDO s-a stabilit în prima fază că angajatorul are dreptul să supravegheze comunicaţiile pe Internet ale salariaţilor, dar Bărbulescu a atacat decizia. Marți, 5 septembrie, Marea Cameră a CEDO a dat sentința finală, prin care au decis că instanţele din România nu au respectat dreptul la viaţă şi corespondeţă privată, încălcând articolul 8 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului.

 

Decizia CEDO vine după ce judecătorii au analizat dosarul Bărbulescu versus România, care se referea la decizia unei societăţi private de a concedia un angajator după ce a monitorizat mesajele elctronice ale angajatului, precum şi presupusul eşec al instanţelor naţionale de a proteja dreptul la viaţă privată.

 

Firma la care a lucrat la firma SC Secpral Pro Instalaţii SRL din Cluj-Napoca. 

Comentarii Facebook