Cluj: Câți ani trebuie să muncești pentru a plăti un apartament la Cluj. Stăm cel mai rău în țară


Bucureștenii trebuie să lucreze 8,3 ani pentru a plăti un apartament, dacă ar pune toți banii deoparte, clujenii 11,2 ani, constănțeni 10,6 ani și craioveni 9,8 ani. 

În aceste condiții, discursurile care spun cât de bine se trăiește la Cluj sunt numai apă de ploaie. 

O analiză făcută de Hotnews arată că prețurile apartamentelor ar putea să mai crească, dar că va veni și o corecție. Comparativ cu țările din jur, prețurile de pe piața imobiliară românească cresc mai lent decât în țările din jur. În Cehia și Ungaria, prețurile cresc mai rapid pe fondul unor randamente mai mici la depozite, oamenii preferând să-și scoată banii din bancă pentru a-i dirija către achiziții imobiliare.

Vânzătorii țin foarte mult la preț, lucru care ar mai putea dura un an sau doi, până când o posibilă contracție a pieței în întreaga Europa ar putea avea loc. Drept pentru care vor să profite și întind coarda cât timp mai au ocazia. 

Specialiștii susțin că prețul corect pe metrul pătrat nou construit nu ar trebui să depășească 1200 de euro.

Cât despre raportul optim între salariu și prețul apartamentului care să nu ne pună sub presiune ratele, părerile împrumutătorilor (ale bancherilor) sunt variate- unii spun că nu ar trebui să țintim un apartament care să depășească de 3 ori salariul anual, în vreme ce alții spun că ne-am putea întinde și la un preț reprezentând salariul pe 4 ani, dar nu mai mult de 5 ani.

image-2019-05-7-23126317-0-numar-ani.jpg

Comentarii Facebook