Luni 5 Decembrie

Cluj: Agenții imobiliari spun că prețurile locuințelor cresc, pe fondul războiului din Ucraina


Agenții imobiliari (direct interesați de creșterea prețurilor) spun că războiul din Ucraina duce la creșterea prețului locuințelor.

În cea de-a doua lună a anului, în Cluj au fost încheiate peste 3.000 de tranzacţii imobiliare, faţă de doar 1.935 tranzacţii în ianuarie, ceea ce reprezintă o creştere cu peste 57%.

Pe zona de vânzări, valorile de listare ale proprietăţilor rezidenţiale din Cluj au atins valoarea de 1.907 euro/mp, cu aproape 7% mai mult faţă de luna precedentă. În timp ce preţurile la închiriere au crescut cu 2,04%, până la nivelul de 350 euro/lună.

Situaţia pe piaţa imobiliară este în evoluţie de la o zi la alta, în strânsă legătură cu desfăşurarea războiului din Ucraina. Este de aşteptat, însă, ca interesul faţă de imobiliare să crească, deoarece investiţiile în active reale, pe lângă cele în aur, reprezintă cele mai sigure plasamente financiare în acest moment”, a explicat Cătălin Priscorniţă, CEO şi fondator Blitz.

Odată cu afluxul constant de refugiaţi, închirierea apartamentelor pe termen scurt/mediu, de către persoanele afectate de război a reprezentat o nouă oportunitate şi un nou segment de clienţi pentru agenţiile imobiliare.

În cazul în care se vor decide să rămână în România pe termen mediu şi lung, piaţa muncii va găsi modalităţi de a-i integra, în regim de muncă remote, ceea ce ar aduce un plus de cerere pe piaţa imobiliară.

În noile condiţii de cerere crescută de imobiliare, dezvoltatorii rămân în expectativă, principala temere fiind reţinerea băncilor de a finanţa noile construcţii. Şi cumpărătorii se gândesc de două ori înainte de a investi în imobiliare, preferând să-şi păstreze banii, în cazul în care vor fi nevoiţi să părăsească ţara.

Mingea în situaţia dată este la bănci, dacă vor alege să mai finanţeze proiecte în dezvoltare. Specialiştii imobiliari consideră că vor fi afectaţi atât dezvoltatorii – care nu vor mai construi dacă nu mai există finanţare, dar şi cumpărătorii prin oferta mai scăzută şi prin creşteri de preţuri.

Cursul valutar e volatil, pieţele financiare sunt volatile, dobânzile bancare nu sunt încă stabile, deci, ca perspectivă investiţională, imobiliarele rămân de interes pentru că oferă mai multă siguranţă, cu condiţia ca conflictul armat să nu depăşească graniţele României, iar economia să rămână funcţională”, spune Cătălin Priscorniţă, conform ZF.ro.

Comentarii Facebook