Chinezii investesc la noi un miliard de euro


România a semnat un memorandum cu China Huadian Engineering pentru construcţia unui nou grup energetic la Rovinari, investiţia fiind de un miliard de euro.

Memorandumul de înţelegere a fost semnat în 21 decembrie 2012, dar Guvernul nu a făcut publică informaţia din raţiuni de protecţie a contractului, conform economica.net.

"În momentul de faţă trebuie să facem studiul de fezabilitate, raportul de evaluare asupra aportului în natură cu care venim noi, să luăm acordul acţionarului majoritar – statul, şi să se semneze actul constitutiv al societăţii mixte. Funcţie de raportul de evaluare vom şti care este procentul deţinut de Complexul Oltenia:  5-10-15-20 %. Oricum, clar partea chineză va deţine majoritatea pentru că ei sunt cu banii", a precizat sursa citată.

Construcţia noului grup energetic ar urma să dureze 36 de luni. Partea română a insistat să fie folosite echipamente familiare: turbina priopriu-zisă să fie model francez Alstom, antreprenorul general va fi China Huadian, dar construcţia se va face de către firme româneşti precum Energomontaj.

Termocentralele pe gaze sau cărbune dau  50% din energia produsă în România, fiind şi cea mai scumpă din cea provenită din surse convenţionale.

Comentarii Facebook