Cei mai deștepți studenți ai Clujului au zburat deasupra orașului. Sunt cei de la UBBots și BattleLab Robotica - FOTO

 

Studenții premiați la UBBots și BattleLab Robotica 2014 au mai primit un cadou special, un zbor deasupra Clujului cu un avion pe care au putut să îl piloteze și ei. 

 

Este vorba despre 14 studenți ai Universității Babeș-Bolyai și ai Universității Tehnice din Cluj-Napoca premiați de compania Bosch cu un zbor deasupra județului Cluj cu un avion de mici dimensiuni și cu oportunitatea de a pilota avionul pentru câteva clipe. 

 

Premiul a fost acordat celor trei echipe câștigătoare ale concursurilor UBBots 2014 (premiul I și al II-lea) și BattleLab Robotica 2014, pentru realizarea unor roboti inteligenți. În alegerea proiectelor câștigătoare, juriul Bosch, format din specialiști din cadrul departamentului de cercetare și dezvoltare Bosch din Cluj, a ținut cont de mai multe aspecte, printre care se numără complexitatea algoritmilor de image processing, complexitatea software și hardware, precum și impresia generală asupra proiectului.

 

Noi recunoaștem angajamentul extraordinar și rezultatele impresionante obținute de studenți în acest domeniu de studiu. Capacitatea de a lucra în echipă și motivația cercetătorilor sunt elemente decisive pentru succesul activității Bosch în cercetare și dezvoltare. De aceea, ne dorim să intensificăm colaborarea cu universitățile care au astfel de studenți pasionați de cercetare”, a declarat Roman Sellin, directorul departamentului de cercetare și dezvoltare Bosch din Cluj.

 

Implicarea companiilor ca Bosch mi se pare foarte importantă pentru dezvoltarea studenților și crearea de abilități utile. Consider importantă sprijinirea la concursuri/conferințe”, a declarat Paul Adrian Țiței, student premiat de Bosch. ”Implicarea companiilor ca Bosch ajută la adaptarea sistemului educațional la cerințele reale de piață, deci este foarte importantă”, a concluzionat Dan Gheorghe Haiduc, student premiat de Bosch. 

 

Tehnologiile folosite de studenți în realizarea roboților din cadrul celor două competiții sunt similare celor folosite de inginerii Bosch din Cluj, precum algoritmii de procesare a imaginilor, software-ul embedded sau invertoarele fotovoltaice care contribuie la îmbunătățirea calității vieții. 

 

UBBots - ”Ziua Roboților Inteligenți” organizată de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj este un concurs în cadrul căruia studenții din anul al treilea cu specializarea Informatică se pot înscrie în echipe de 3 - 5 persoane cu un robot pe care l-au construit chiar ei. Ediția UBBots 2014 a avut 8 echipe participante, cu proiecte din ce în ce mai futuriste: robotul stivuitor, robotul care prepară cocktailuri, robotul care strânge tăvile goale lăsate pe mese, robotul care face cartofi prăjiți, coșul de gunoi inteligent, robotul ospătar, robotul care vopsește unghiile și cel care face curățenie pe mese. Locul întâi a fost acordat echipei formate din 5 membri care au realizat un robot capabil să strângă tăvile goale de pe mese (TrayBot – http://traybot.wordpress.com/), locul al doilea revenindu-i unei alte echipe de 5 studenți care au construit un robot ospătar (Walter the Waiter - http://walter.rolisz.ro/).

 

BattleLab Robotica 2014 este o competiție la nivel național organizată de Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca în colaborare cu asociația studențească BEST Cluj-Napoca. În cadrul acestei competiții se pot înscrie echipe formate din 4 studenți, indiferent de anul de studiu sau de facultatea urmată (din Cluj sau oricare alt centru universitar din țară). Echipele înscrie în concurs sumo-roboți inteligenți proiectați chiar de ele, care să fie capabili să își învingă adversarii prin eliminarea din arena special creată. Concursul este organizat în sistem de turneu. Echipa câștigătoare, numită „Bullet”, a realizat un sumo-robot autonom care, după mai multe runde, a reușit să învingă toți ceilalți roboți din competiție. 

Comentarii Facebook