Ce spune Dacian Cioloș despre majorarea taxelor și a impozitelor

 

Prim-ministrul Dacian Cioloş s-a justificat în faţa Parlamentului vis-a-vis de acuzațiile că actualul Guvern plănuia să majoreze taxele și impozitele.

 

Nu intentionam pana la sfarsitul mandatului sa crestem nicio taxa, niciun impozit, nicio indemnizatie. Intentionam sa simplificam codul fiscal, cu regim TVA special pentru agricultori, mici producatori. Am gasit o formula prin care producatorii agricoli persoane fizice sa nu fie obligati in inregistrarea TVA, care poate fi colectat pe restul lantului Ne-am concentrat si pe stimularea capitalului autohton. E important sa concentram si sa crestem prezenta capitalului autohton, care se concentreaza in special la nivelul IMM Am venit cu o schema de ajutor de stat specifica pentru IMM, pe care o pregatim si va fi gata pana la sfarsitul anului, 900 mil lei pana in 2020 Fondurile europene - rata absorbtie pentru 2007 - 2013 a fost crescuta de la 58% la finele anului trecut la 78% in prezent, circa 3 mld euro Pentru 2014 - 2020 suntem intr-o faza de pregatire a programelor, am lansat ghiduri de peste 13 mld euro, insumat, care isi vor arata rezultatele de anul viitor. Acum facem licitatiile de proiecte, semnam contractele si ele se implementeaza de anul viitor Am asigurat o corelare intre fondurile europene si bugetul national, pentru prima oara Platile in agricultura . In acest an s-a aplicat noua politica agricola comuna Romania a ales un numar foarte mare de scheme de plata, respectiv un sistem mai complicat, care a dus la intarzieri de plata De aici au venit acele intarzieri. Peste 90% din sumele alocate platilor directe s-au efectuat Transporturi si infrastructura - in noiembrie anul trecut am gasit aproape toate santierele de infrastructura blocate Am reusit sa deblocam aceste proiecte Se lucreaza practic pe toate marile proiecte in momentul de fata Nu o sa inauguram foarte multi km in acest an dar cel putin plecam cu satisfactia ca se lucreaza pe toate santierele Pe Sebes - Turda se lucreaza pe 66 din cei 70km, pe Orastie - Sibiu obiectivul e sa redeschidem circulatia pana la finele lunii Pe Lugoj - Deva se lucreaza intens, exista un acord de mediu lipsa Vom scoate la licitatie cele 2 tuneluri care au fost blocate Pe Pitesti - Sibiu am gasit un caiet de sarcini pentru studiul de fezabilitate foarte slab, a trebuit sa-l renegociem, va fi probabil cel mai complex studiu al unei autostrazi din Romania Pe Pitesti Craiova - ne concentram pe centurile ocolitoare la Craiova si Bals, vom lansa licitatia in acest an La CNADNR vrem sa venim cu o structura mai profesionista, care sa se concentreze pe investitiile in infrastructura mare”, a explicat Dacian Cioloș.

 

Premierul a spus că în semestru I din 2016, economia ţării a crescut cu 5,2%, în timp ce estimarea pentru întreg anul curent este de 4,8%, fiind luate în calcul la această estimare şi riscurile externe. Cioloș a afirmat că ”avem însă în continuare nevoie de reforme structurale şi trebuie să încurajăm investiţiile”.

 

Conform datelor prezentate numărul de salariaţi a crescut cu peste 150.000, la finele lunii iulie, comparativ cu nivelul de la începutul anului curent.

 

"Vedem în continuare o tendinţă de scădere a ratei somajului, la 6,3%, faţă de 6,8%, în aceeaşi perioadă a anului trecut. Somajul rămâne însă ridicat în rândul tinerilor, în jur 20%6. Trebuie să ne concetrăm, aşadar, atenţia şi pe cei care intră pentru prima oară în câmpul muncii", a spus Dacian Cioloş.

Comentarii Facebook