Ce se întâmplă cu banii tăi când banca în care îi ții dă faliment: „Nu trebuie să ne bucurăm!”


Ce se întâmplă cu banii tăi dacă banca dă faliment? Este o întrebare la care probabil mulți români se gândesc. O criză financiară de proporții, asemenea celei din 2008, pare că să se apropie, avertizează specialiștii. Acesta este și motivul pentru care românii trebuie să știe ce se va întâmpla cu banii lor în cazul în care una dintre băncile din România va intra în faliment.

Dacă se întâmplă ceva și noi avem datorii la bancă, acestea vor fi preluate de un executor, și în cele din urmă tot ni se vor cere banii. În momentul în care o bancă intră în faliment, va fi o casă de lichidare, un lichidator, probabil una dintre casele mari de lichidare din România, care va urmări în continuare încasarea banilor de către banca în faliment. Pentru că banca în faliment înseamnă că și ea are datorii la un moment dat și va trebui să își plătească creditorii”, a explicat analistul economic Adrian Bența, pentru Antena 3 CNN.

Deci nu trebuie să ne bucurăm că banca intră în faliment, pentru că rămâne în continuare obligația de rambursare a împrumutului, dar nu neapărat către bancă, ci către societatea care se ocupă de lichidarea, insolvența sau falimentul băncii. În principiu nu ar trebui să se modifice condițiile contractuale, însă, după cum știm, în momentul în care semnăm un contract, semnăm și acele clauze scrise cu litere mici în care se spune că trebuie să respectăm condițiile generale de creditare. Prin urmare sunt posibile și astfel de situații”, a mai spus economistul. Pe de altă parte, cei care au depozite la bănci, nu au nimic de pierdut, însă pentru asta trebuie să se încadreze într-o anumită sumă.”, precizează analistul. 

În cazul în care avem depozite în respectiva bancă, trebuie să ținem minte că până într-o sumă de 100.000 de euro, depozitele noastre sunt garantate de Fondul pentru Garantare a Depozitelor, astfel românii au o siguranță că banii nu se vor pierde

Comentarii Facebook