Miercuri 24 Aprilie

Ce salarii câștigă profesorii din Germania, Finlanda și Israel! Unde se plătește cel mai bine


O analiză realizată de o publicație din Franța a dezvăluit ce salarii au profesorii din Germania, Finlanda și Israel, dar și unde se câștigă cel mai bine.

În Germania, educația este o prioritate, iar profesorii au un statut important, fiind răsplătiți pe măsură. De exemplu, în învățământul primar, un profesor debutant câștigă între 3.500 și 4.000 de euro brut pe lună, în timp ce în școlile secundare și în licee, salariile variază între 4.000 și 4.600 de euro brut pe lună.

Cele mai mari salarii sunt plătite profesorilor de liceu din Baden-Württemberg, care primesc până la 5.665 de euro brut pe lună.

În Finlanda, profesorii trec printr-un proces de selecție drastic, fiind plătiți cu salarii de peste 3.000 de euro pe lună.

Educația Finlandeză se află pe primul loc în rândul țărilor europene, fiind vorba despre un sistem care pune accent pe dezvoltarea și valorificarea unor calități pe care le au elevii.

Trebuie să mă asigur că elevii mei pot comunica în limba engleză, dar cu ce metodă depinde de mine", spune Hemi, profesor de limbi străine în Finlanda.

În Israel, profesorii nu sunt la fel de bine plătiți, salariul unui dascăl debutant fiind, în majoritatea cazurilor, mai mic decât salariul obișnuit al chelnerilor.

Potrivit unui sondaj publicat de cotidianul economic israelian The Marker, un profesor din cinci părăsește profesia în primii trei ani.

În Israel, profesorii protestează de mult timp pentru salarii mai mari, iar cei mai mulți dintre ei ajung, în final, să se orienteze către un alt domeniu de activitate, potrivit francetvinfo.fr, citat de adevarul.ro.

Comentarii Facebook