Duminica 28 Aprilie

Ce profit au căminele de bătrâni. Centrele de îngrijire au devenit o afacerea înfloritoare în ultimii ani în România și se vor tripla în următorii 5 ani


Afacerile cu căminele de bătrâni au explodat şi se vor tripla în următorii 5 ani. Datele statistice arată că afacerile firmelor cu cod CAEN 8730 (activităţi ale căminelor de bătrâni și ale căminelor pentru persoane aflate în incapacitate de a se îngriji singure) au trecut în 2022 de pragul de 200 de milioane de lei, iar în următorii 5 ani ar putea trece de 600 milioane de lei, potrivit unei analize a companiei Frames, citată de news.ro. 

Spre comparaţie, în 2008, afacerile cu căminele de bătrâni nu depăşeau 4,61 milioane lei. Analiza vine în contextul scandalului zguduitor declanşat de azilele groazei.

Afacerile cu căminele de bătrâni au ajuns să reprezinte unul dintre business-urile cu cel mai mare potenţial din România. Pe fondul îmbătrânirii populaţiei, în următorii ani ar putea să-și tripleze cifra de afaceri, în contextul în care peste 1,7 milioane de români, "decreţeii", vor ieşi la pensie", arată analiză realizată de firma de consultanţă Frames.

Datele statistice arată că afacerile firmelor cu cod CAEN 8730 (Activităţi ale căminelor de bătrâni și ale căminelor pentru persoane aflate în incapacitate de a se îngriji singure) au trecut, anul trecut, de pragul de 200 de milioane de lei, iar în perspectiva următorilor 5 ani, ar putea trece de 600 milioane de lei.

Faţă de anul 2021, business-ul celor 223 de firme active a crescut cu peste 50 de milioane de lei, de la 156,6 milioane lei în 2021 la 206 milioane lei în 2022. Spre comparaţie, în 2008, afacerile cu căminele de bătrâni nu depăşeau 4,61 milioane lei.

Şi profitul azilelor a crescut spectaculos

Şi profitabilitatea firmelor a crescut spectaculos, de la 31 de milioane de lei în 2021 la 45,7 milioane lei în 2022. În urmă cu 10 ani, căminele de bătrâni nu înregistrau un profit mai mare de 1 milion de lei. Profiturile spectaculoase înregistrate de căminele de bătrâni au fost realizate cu numai 1619 angajaţi în 2022, cu 300 mai mulţi decât anul precedent.

Statisticile indică faptul că cele mai multe firme (170) au mai puţin de 10 angajaţi, iar media este de 3 angajaţi / societate. Să îţi deschizi un cămin de bătrâni sau chiar mai mult, un lanţ de centre de îngrijire a bătrânilor a devenit, aşa cum estimăm într-o analiză Frames, un business de viitor.  Îmbătrânirea accelerată a populaţiei şi absenţa unui sistem de asistenţă socială la domiciliu fac ca tot mai multe persoane de vârsta a III-a să ajungă clienţi ai acestor cămine", afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.

Comentarii Facebook