Ce pensii primesc românii care nu au cotizat niciodată la stat?


În România, există categoria pensionarilor care încasează lunar o anumită sumă de bani, chiar dacă aceștia nu au cotizat vreodată la stat. Acest venit este încadrat de către sistemul național de pensii în categoria indemnizațiilor sociale.

Aceste persoane pot avea, în unele cazuri, un venit mai mare decât foștii angajați, care au cotizat pe perioade de lungă durată la stat.

Ce pensie au românii care nu au cotizat deloc la stat?

Potrivit unei Ordonanțe de Urgență, începând cu data de 1 ianuarie 2023, mai multe venituri au fost majorate. Punctul de pensie, spre exemplu, a fost unul dintre veniturile majorate, astfel că, de la începutul anului, valoarea s-a ridicat la 1.785 de lei. Mai mult decât atât, această valoare se va majora cu rata medie anuală a inflației, plus 50% din creșterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Această majorare se aplică și în cazul indemnizaţiei sociale pentru pensionari, pensia minimă garantată de stat fiind 1.125 de lei. Astfel, românii care nu au cotizat niciodată la stat beneficiază de un venit de 1.125 de lei, care reprezintă pensia minimă garantată de către stat.

Comentarii Facebook