Cât vor cheltui românii pentru cadourile de Crăciun. 3% vor scoate din buzunare peste o mie de euro


Românii se pregătesc să cheltuiască aproape la fel de mult ca alţi europeni pentru sărbătorile de iarnă, deși au unele dintre cele mai mici venituri la nivel european.

Aproape jumătate dintre români spun că vor aloca sub 250 de euro pentru sărbători. 43% se aşteaptă să cheltuiască între 250-1.000 de euro şi 3% chiar peste 1.000 de euro. De partea cealaltă, 6% dintre ei au spus că nu vor cheltui deloc pentru această perioadă, notează Antena 3.

Românii din vestul ţării sunt cei mai strânşi la pungă anul acesta. Peste jumătate dintre români declară că vor cheltui sub 250 de euro de sărbători şi exclud total posibilitatea de a cheltui mai mult de 1.000 de euro pentru acest moment al anului. În timp ce, românii din centrul ţării  şi din Capitală se află la polul opus şi se pregătesc de cheltuieli care se vor ajunge chiar şi la 1.500 de euro. Cei mai afectaţi de creşterile de preţuri par a fi consumatorii din sud-vestul şi din sud-estul ţării, care au declarat că au plănuit să nu cheltuiască deloc de sărbători, notează sursa citată.

În România, majoritatea respondenţilor consideră că se vor încadra în bugetul estimat cu toate cadourile 76%, în timp ce doar 20% au pus bani deoparte special pentru acest moment al anului.

Dacă vorbim şi de europeni, atunci aceştia preferă cadourile practice, în locul celor speciale sau din lista de dorinţe. Şi această tendinţă e valabilă şi pentru români, adică 33%. În acelaşi timp, românii înregistrează şi cel mai mare procent de răspunsuri la varianta "nu contează ce primesc, atât timp cât este un cadou", adică 25%.

Cum era de aşteptat, femeile se aşteaptă mai mult decât bărbaţii să primească un cadou de pe lista de dorinţe. Şi dacă discutăm de călătorii, 6 din 10 europeni preferă să petreacă acasă Crăciunul, anul acesta, alături de familie, în loc să meargă la rude sau la prieteni, în timp ce 36% dintre români spun că sigur nu vor pleca nicăieri de Crăciun. 

Comentarii Facebook