Cât costă să trăiești în Germania! Un român a calculat totul: ”600 de euro chirie, curentul 120 de euro”


Românii visează la un trai în Germania, dar nici acolo nu sunt câinii cu colaci în coadă. Un român stabilit în Germania a dorit să le arate conaționalilor care este costul lunar cu traiul.

Acesta a analizat toate cheltuielile pe care le are și apoi a tras linia. Cel mai mult costă mâncarea, circa 800 de euro, apoi vine chiria, 600 de euro, cam cât la Cluj. Locuința este modestă, dar are toate dotările. Internetul costă 50 de euro pe lună, o avere față de România unde internetul și televiziunea costă numai 10 - 15 euro. 

Românul nostru cheltuie cam mult pe mâncare, dacă alocă 800 de euro (4000 de lei), pentru că în Cluj-Napoca, unde e un oraș scump, dacă ar mânca numai la cantine-restaurant ar cheltui circa 10 euro pe zi (25 de lei un meniu cu 2 feluri de mancare la Memo 10), două mese, iar la micul dejun încă 2 - 3 euro. Chiar dacă rotunjim suma la 15 euro pe zi, ajungem la 450 de euro pe persoană, la care se adaugă mâncarea din weekend. Desigur că nici salariile dintre cele două zone nu se pot compara. 

Românul nostru mai și fumează, așa că aici mai pierde 300 de euro, iar pe motorină dă lunar 160 de euro.

Calculul ne arată că lunar acesta cheltuie 2.030 de euro. Aici nu intră sumele date pe haine sau alte necesități neprogramate. 

costuri-lunare-Germania1.jpg

Comentarii Facebook