Cât cheltuie românii pe mâncare? Alimentele se află în topul cheltuielilor în România


Românii se află la mijlocul clasamentului european atunci când vine vorba de cheltuielile pentru alimente. Potrivit unui studiu recent, România se află pe locul 55 din 105 țări analizate, cheltuind lunar pe produse alimentare în medie 171 de euro.

Românii, au pentru mâncare un buget de aproape două ori mai mare ca vecinii moldoveni, însă țări precum Norvegia sau Elveția cheltuie de două ori mai mult ca noi. Țărilele care cheltuie cei mai puțini bani din europa pe alimente sunt Ucraina, Belarus şi Republica Moldova. În topul țărilor cu cei mai mulți bani cheltuiți pe alimente găsim, pe lângă Norvegia și Elveția și țări precum Danemarca, Belgia şi Suedia.

Suma medie cheltuită de români pe alimente este o parte semnificativă din bugetul lunar, arată datele Institutului Național de Statistică. Astfel, românii ajung să cheltuie din veniturile lunare 25% pe alimente și băuturile nealcoolice.

Mai mult, din venitul lunar mediu al unei gospodării aproape 85% din bani merg spre cheltuielile de bază, precum mâncarea sau locuința, arată datele INS.

Comentarii Facebook