Gata cu hotiile de la casele de schimb valutar

Romanii pot solicita anularea tranzactiilor daca sesizeaza neconcordante intre cursul afisat si cel la care s-a facut schimbul.

 

Din data de 16 ianuarie a intrat in vigoare Ordinul 632 din 2009 al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorlor (ANPC). "Ordinul prevede dreptul consumatorlor ca, in cazul in care constata neconcordante intre cursul afisat si cel mentionat in formularul de acceptare a tranzactiei sau pe bonul fiscal, de a solicita in scris, in cel mult 24 de ore, anularea tranzactiei", se arata intr-un comunicat al ANPC.

 

Solicitarea trebuie depusa la operatorul economic la care s-a efectuat tranzactia, iar in cazul in care acesta refuza consumatorul se poate adresa celui mai apropiat sediu al ANPC.

 

"Operatorii economici au obligatia de a afisa la exteriorul casei de schimb un suport sau un panou unic, monocolor, fara degradeuri sau alte insemne grafice sau culori, pe care informatiile privind vanzarea si cumpararea de valuta sa fie indicate in mod vizibil si intr-o forma neechivoca, usor de citit", se mai arata in Ordinul ANPC. De asemenea, in cazul in care unitatea percepe comision pentru tranzactiile efectuate, cursurile afisate trebuie sa includa si comisioanele practicate.

 

Regulile stricte de afisare a cursurilor au fost luate dupa ce in ultimii ani numarul celor care au fost inselati la casele de schimb valutar a crescut foarte mult.

Comentarii Facebook