Duminica 5 Februarie

Care sunt cele mai sănătoase pateuri vegetale. Unele mărci pot produce depresii, Parkinson și Alzheimer

 

Un studiu realizat de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România - APC România, arată că pateurile vegetale au probleme. 

 

Analiza celor 70 de tipuri de pateuri a fost realizată sub coordonarea Dr. Bio-Chimist Ing. Mihai Rissdorfer pe baza informațiilor existente pe etichetă. Produsele au fost achiziționate în perioada 21 - 24 martie 2015 din mai multe hypermarketuri (Carrefour, Cora, Auchan, Kaufland, Penny, Mega Image, Billa, Profi și Lidl) și sunt fabricate de Hame Romania SRL, Inedit – Dr. Oetker RO SRL, Glina SA, Prefera Foods SA, Orkla Foods Romania SA – Producție Ardealul SRL, Regal Corp SRL, Vascar SA, Scandia Food SRL, dar și sub brand de retailer: Romania Hypermarche SA, Carrefour Romania SA, Mega Image SRL, Winny, Auchan Romania SA, Rewe Romania SRL, Kaufland Romania SCS, Billa Romania SRL și Profi Rom Food SRL.

 

”Produsele de post, în majoritatea lor, sunt dezechilibrate din punct de vedere nutrițional, din cauza numărului mare de aditivi alimentari și al conținutului ridicat de sare. În cazul produselor de post, ingredientul principal trebuie să fie constituit din una sau mai multe legume, nicidecum din apă sau ulei vegetal, așa cum s-a constatat în cazul pateului vegetal”, a declarat Conf. Univ. Dr. Stanciu Costel, Președinte APC România. 

 

Probleme care au fost descoperite pe etichetele produselor:

- Glucidele sunt adausuri de îndulcitori, dar acest lucru nu este trecut pe etichetă

- Zahărul nu apare în lista de ingrediente, dar este trecut pe eticheta nutrițională

- Atunci când produsul contine soia, nu este menționat dacă este sau nu modificata genetic

- Nu se declară proveniența uleiului vegetal – palmier, rapiță, in etc.

- Condimentele sunt înscrise în mod generic, dar nu este menționat tipul condimentului și având în vedere că unele dintre ele sunt incluse în lista substanțelor alergene, este important să fie știută denumirea respectivului condiment. 

- Nu se menționează dacă aromele sunt naturale sau artificiale.

 

Atunci când citim o etichetă a unui pate vegetal ar trebui să urmărim conținutul de proteină vegetală, dar și cantitatea de sare, precum și numărul de aditivi alimentari. Din analizele noastre și din punctul de vedere al conținutului de aditivi alimentari, pe primele trei locuri se situează următoarele produse: 

 

1. Pate vegetal produs de Inedit – Dr. Oetker RO SRL și Scandia Sibiu produs de Scandia Food SRL – 0 aditivi alimentari 

2. Pate vegetal Carrefour și Meniu de-a gata produs de Prefera Foods  SA cu 4 aditivi alimentari

3. Pateurile vegetale produse de Carrefour (Carrefour Romania SA), Ardealul (Orkla Foods Romania SA – Producție Ardealul SRL) și Sadu (Scandia Food SRL)

 

Unele din pateurile analizate conțin anumiți aditivi alimentari care pot provoca probleme de sănătate, în caz de consum susținut. 

- E1520 – Propilen glicol – produs ce se utilizează ca antigel în radiatoarele motoarelor și se extrage din țiței. Produce stări depresive ale sistemului nervos central, este neurotoxic și cardiotoxic. În contact cu pielea produce dermatite. 

Îl putem găsi numai la producătorul Hame România SRL în produsele: vegetal, vegetal verdețuri, vegetal ardei rosu, vegetal ciuperci, vegetal măsline. 

 

- E635 – Ribonucleotid disodic – posibil cancerigen, dar îl regăsim în 29 dintre produsele analizate. 

- E621 – Monoglutamat de sodiu – produce dureri de cap, slăbiciune, greață, arsuri, astm, poate declanșa Alzheimer și Parkinson. Nu trebuie consumat de femei însărcinate, copii, hipoglicemici, bătrâni sau cardiaci. Îl regăsim în 57 dintre produsele analizate

- E412 – Guma guar – un aditiv ce poate fi consumat moderat pentru că produce balonări, greață, crampe, astm, alergii, eczeme. Este prezent în 28 de sortimente incluse în acest studiu. 

 

Topul aditivilor alimentari din pateul vegetal

1. Cora – 15 aditivi 

2. Hame, Baroni, Bucegi, Carrefour,Vascar, Sadu, Auchan, Penny, Moldova în bucate – 11-13 aditivi; 

3. FUD, Carrefour, Cosmin, Mandy Foods, Mărășești, Clever, Delicii și capricii, Bucegi, Scandia Sibiu, Moldova în bucate – 8-10 aditivi; 

4. 365M, Delicii și capricii, Meniu de-a gata, Auchan, Mandy Foods, Winny, Ardealul, Carrefour – 4-7 aditivi;

5. Inedit – 0-1 aditivi. 

 

Și pentru că cel mai sănătos pate vegetal este cel produs în casă, vă propunem câteva rețete sănătoase. 

 

Pate de măsline și ardei:

Pasați în blender următoarele ingrediente: 1 cană de măsline kalamata fără sâmburi, 1 ardei copt, 4 caței usturoi, ulei de măsline, boia de ardei iute și dulce, sare, piper. 

Pate de ciuperci și usturoi:

Pasați în blender următoarele ingrediente: 1 cană ciuperci fierte, 1 căpățână de usturoi copt, pătrunjel, sare, piper. 

Pate de leurdă:

Pasați în blender următoarele ingrediente: 1 cană de nuci înmuiate peste noapte, 1 legătură de leurdă, 2-3 roșii uscate la soare, ulei de măsline, sare, piper. 

Comentarii Facebook