Miercuri 29 Noiembrie

Benzina şi motorina s-au scumpit din nou, duminică! Prețul benzinei şi al motorinei în România, astăzi, 20 august 2023


S-au scumpit iar carburanţii! Benzina şi motorina s-au scumpit din nou, duminică, astfel că şoferii vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunar.

În ce privește benzina standard, cea mai ieftină costă duminică 7,16 lei, în creştere faţă de vineri, când era 7,14 lei, şi se găseşte la mai multe staţii Lukoil din Bucureşti. La restul stațiilor, benzina standard se găsește la prețuri între 7,17 lei și 7,32 lei.

Pentru benzina premium, prețurile variază de la 7,63 lei la 7,97 lei.

Cea mai ieftină motorină standard costă duminică 7,38 lei faţă de 7,36 lei cât era vineri. La restul stațiilor, motorina standard se găsește la prețuri între 7,39 lei și 7,50 lei. Motorina premium a ajuns să coste 7,74 lei cea mai ieftină, preţul ajungând până la 8,01 lei.

Anul trecut, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depăşea 9 lei pe litru.

De ce cresc prețurile pentru benzină sau motorină la pompă

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare, scrie Antena 3 CNN.

Comentarii Facebook