Bechtel va disponibiliza din 5 martie 1.933 de muncitori romani de la autostrada Transilvania

Compania americana Bechtel a notificat Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Cluj (AJOFM) si Inspectoratul Teritorial de Munca Cluj (ITM) ca din 5 martie va disponibiliza 1.933 de muncitori romani care lucreaza la autostrada Transilvania.

 

Inpectoratul teritorial de Munca Cluj a fost notificat in acest sens in aceasta dimineata.  Directorul ITM Cluj, Emilian Rosca,  a declarat pentru Stiri de Cluj .ro ca

 

"Cei de la Bechtel au incercat sa mascheze disponibilizari colective si sa dea afara oamenii, spunand ca sunt necorespunzatori. Daca au vazut ca nu pot sa mearga pe aceasta cale, au ales-o pe cea legala. Asa ca ne-au notificat intentia de a face concedieri colective. Au fost anuntate cele doua sindicate reprezentative si noi am fost notificati informal".

 

Directorul ITM Cluj a mai spus ca potrivit Contractului Colectiv de Munca la nivel national  sindicatele au la dispozitie 30 zile pentru a gasi solutii de evitare sau macar da reducere a numarului celor care vor fi concediati. Potrivit Codului Muncii ar fi avut doar 10 zile. Bechtel va trebui apoi sa le dea un raspuns sindicalistilor in 5 zile.

 

Liderul Cartel Afla Cluj, Grigore Pop, a declarat ca s-a renuntat la disponibilizarea celor 60 de angajati, dar acum Bechtel a anuntat ca va concedia 1933 de oameni.

 

"Constructorul autostrazii Transilvania a anuntat ca are de primit de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale suma de 160 de milioane de euro datorata pentru lucrarile efectuate in perioada august - noiembrie 2009. Nu ne vom multumi cu acest raspuns, pentru ca acesti oameni vor ramane pe drumuri si nu sunt putini. Sunt atat cei 2.000, dar si familiile lor", a declarat Grigore Pop.

 

ITM Cluj a finalizat ieri o ancheta la Bechtel cu privire la desfacerea contractelor de munca pentru 60 de angajati, ipe motiv ca ar fi necorespunzatori. Concluzia ITM Cluj a fost aceea ca Bechtel incearca de mascheze ,de fapt, niste concedieri colective. Intrucat potrivit legii, ITM Cluj nu are dreptul sa anuleze decizia de concediere, doar instanta fiind abilitata in acest sens, conducerea ITM Cluj a cerut Bechtel sa recurga la masuri legale.

 

Citeste pe Stiri de Cluj .ro

ITM Cluj: Bechtel mascheaza disponibilizari colective

Bechtel: In cazul concedierilor colective, angajatii vor primi doua salarii de baza lunare

Comentarii Facebook