Basescu si Boc se joaca cu nervii pensionarilor

La nici doua saptamani dupa ce Guvernul a majorat TVA cu 5% presedintele si premierul considera ca ar fi o masura mai buna impozitarea tuturor pensiilor.

 

Intr-un interviu la TVR la sfarsitul saptamanii, presedintele a declarat ca ar fi fost mai bine ca premierul sa isi asume impozitarea pensiilor in locul majorarii TVA.

 

"De aceea şi sunt un adversar al creşterii TVA  şi nu îi reproşez lui Emil Boc, a fost o poziţie în interiorul coaliţiei. Poate că putea să-şi asume, ca şef al Guvernului, altă soluţie, introducerea impozitării pensiilor, spre  exemplu, putea să o facă prin Ordonanţă de Urgenţă. Mă rog, a fost o dificultate în interiorul coaliţiei, vom vedea ce vom face"

 

Dupa parerea presedintelui cota unica nu trebuie atinsa, fiind un factor de stabilitate in economie.

 

Aflat la Tulcea pentru a constata situatia inundatiilor, premierul Emil Boc a acceptat punctul de vedere al presedintelui , insa a spus ca prin impozitarea pensiilor fondurile generate nu ar fi suficiente pentru a permite o readucere a TVA la nivelul de 19%.

"Impozitarea pensiilor nu acoperă în totalitate creşterea TVA. În consecinţă, vor trebui şi alte măsuri avute în vedere şi de analizat. Trebuie ca Parlamentul să aprobe aceste lucruri" a spus Boc.

 

Economistii estimeaza insa ca prin readucerea TVA la nivelul lunii iunie nu se va reveni la preturile din acea luna, comerciantii fiind tentati sa speculeze si sa mentina o marja de profit mai mare.

 

Reamintim ca la o zi dupa introducerea noii cote de TVA si ministrul de finante Sebastian Vladescu a declarat ca este trist ca ia aceasta masura pe care o considera negativa pentru economie.

 

Totusi, in ciuda faptului ca cei mai inalti reprezentanti ai puterii considera o masura proasta majorarea TVA, decizia luata a fost de crestere a taxei pe valoarea adaugata.

 

 

Comentarii Facebook