Avertismentul guvernatorului BNR: Prețurile cresc, de regulă, în decembrie


Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, susține că preţurile cresc, de regulă, în decembrie, dar "o să fie mare tărăboi" pentru că e posibil ca indicele prețurilor de consum să scadă. 

Banca Naţională a României (BNR) îşi va îndeplini în acest an cele două mandate – de stabilitate a preţurilor şi de stabilitate financiară, spune guvernatorul Mugur Isărescu.

După toate probabilităţile indicele preţurilor de consum va intra în marja de fluctuaţie, de 2,5% plus/minus un procent, a spus luni Isărescu.

La o citire atentă a raportului, noi pregătim ideea că Banca Naţională în acest an îşi îndeplineşte cele două mandate. Mandatul de stabilitate a preţurilor. După toate probabilităţile, mai avem o lună într-adevăr, indicele preţurilor de consum va intra în marja de fluctuaţie, de 2,5% plus/minus un procent. Şi aici vom avea o problemă, sunt sigur, pentru că unele preţuri cresc şi indicele scade. Şi preţurile cresc, de regulă, în decembrie. O să fie mare tărăboi. De ce scade indicele în timp ce preţurile cresc? Preţurile cresc. Când ai un indice al preţurilor de consum de 3,5% înseamnă că au crescut preţurile. Cresc mai puţin decât au crescut anul trecut", a spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul a mai afirmat că BNR îşi va îndeplini mandatul în ceea ce priveşte stabilitatea financiară, iar faptul că avem vulnerabilităţi şi riscuri nu înseamnă că mandatul nu a fost îndeplinit, potrivit Agerpres.

În acest context, Isărescu a reiterat că în presă uneori se distorsionează limbajul standardizat utilizat de Banca Naţională.

"Pe burtieră mai apare şi altceva: 'Avertisment dur' eventual – îmi place cuvântul 'dur', care este super-utilizat de o parte dintre dumneavoastră – 'Avertisment dur din partea guvernatorului'. Dimineaţa am tot stat să văd un avertisment dur al meu cu preţurile şi am aşteptat o oră. Era să rămân şi nebărbierit. Nu a apărut. A apărut ceva cu preţurile, dar burtiera era clară, că dau un avertisment dur", a mai spus şeful BNR.

Comentarii Facebook