Auchan și Real, amenzi dure pentru că țineau apa minerală la 35 de grade Celsius

 

Inspectorii de la Protecția Consumatorilor Cluj au aplicat amenzi în valoare de 67.000 de lei unor magazine care depozitau apa minerală sub cerul liber. Auchan a decis să comercializeze apa ținută la 35 de grade Celsius, iar Real a retras marfa.

 

În total au fost controlați 18 operatori economici, iar la 12 au fost identificate probleme.

 

Principalele neconformităţi constatate pe parcursul derulării tematicii se referă la:

 

- inscripţionarea pe etichetă a datei durabilităţii minimale sub forma „ Termen de valabilitate : inscripţionat pe capac” în loc de sintagma „ A se consuma de preferinţă înainte de …”;

- lipsa traducerii în limba româna a elementelor de identificare caracterizare a unor sortimente de ape minerale din import;

- preţurile afişate la raft nu erau înscrise sub formă neechivocă , fiind marcate doar sub formă de cifre , fără indicarea menţiunii „ preţ” sau monedă naţională;

- lipsa afişării preţurilor;

- neafişarea certificatului de înregistrare la Registrul Comerţului şi a orarului de funcţionare;

- existenţa a două registre unice de control pentru acelaşi punct de lucru;

- depozitarea apelor minerale direct pe paviment, fără a fi asigurată protecţia împotriva contaminării ambalajelor; 

- depozitarea diferitelor sortimente de ape minerale, în curtea exterioară a operatorilor economici, sub directa influenţă a razelor de soare , la o temperatură de 35 C, timp de câteva zile, contrar condiţiilor de depozitare prevăzute de producători, respectiv „A se păstra la loc răcoros, ferit de îngheţ şi razele directe ale soarelui”.

 

Abordarea diferită a influenţei razelor solare asupra caracteristicilor fizico-chimice, microbiologice a apei denotă o focusare într-o măsură mai mare sau mai mică a producătorilor asupra sănătăţii şi securităţii consumatorilor. În timp ce unii susţin vehement că produsele nu mai pot fi comercializate dacă nu au fost respectate condiţiile de păstrare-depozitare menţionate pe etichetă, alţii admit posibilitatea modificării parametrilor calitativi ai apei, însă conformitatea poate fi stabilită doar prin analize de laborator. 

 

Din cei doi mari operatori economici la care s-a constatat depozitarea necorespunzătoare, unul a decis comercializarea pe proprie răspundere a produselor, după remedierea deficienţelor, respectiv păstrarea apei conform menţiunilor de pe etichetă, iar altul a luat decizia de a retrage de la comercializare întreaga cantitate de apă depozitată sub directa influenţă a razelor solare”, a declarat Mircea Radu.

 

Este vorba despre supermarcketul Auchan, amendat cu 30.000 de lei, dar care nu a dorit să retragă de la comercializare apa ținută la 35 de grade Celsius. Supermarketul Real, unde au fost găsiși 25 de europaleți de apă minerală ținută la 35 de grade Celsius. 

 

Real a primit o amendă de 20.000 de lei pentru depozitare, dar a retras din comerț apa ținută sub razele soarelui. Firma a mai primit încă 10.000 de lei pentru traducerea etichetelor.

Comentarii Facebook