Arhitect despre garsoniera de 11 mp din Cluj: E incredibil că cineva a dat 200 euro chirie


Arhitectul Radu Negoiță spune că fenomenul locuințelor minuscule nu este nou și că sunt și în alte părți ale lumii astfel de cutii de chibrituri. 

Garsoniera de la Cluj, de 11 mp, a ajuns ”vedetă”, după ce postarea a ajuns la 54.000 de comentarii și 12.000 de distribuiri.

Potrivit legii 114/1996, în România, garsonierele ar trebui să respecte standardele în vigoare – nu ar trebui să fie mai mici de 37 de mp, explică arhitectul. Sunt exceptate de la această regulă însă blocurile construite înainte de 1996, cum pare și cel din Cluj-Napoca.

Arthitectul Negoiță e mai șocat că cineva a închiriat garsoniera cu 200 de euro

Nu este cea mai mică garsonieră, din câte am văzut. Există, în lume, chiar și mai mici. Există și la marginea Bucureștiului astfel de locuințe, de nefamiliști. Pentru cine a văzut filmul vechi românesc «Occident», ele erau considerate, în comunism, locuințe sociale de nivel foarte scăzut. Este adevărat că 11 mp este extrem de puțin pentru o locuință în care vrei să-ți petreci mai multe ore pe zi sau ani din viață”, spune arhitectul Radu Negoiță, într-o discuție cu Libertatea. 

Anunțul zilei la chiriile clujene: garsonieră de 11 mp, 200 de euro chirie. „Se poate ridica din easy box?”

Mi se pare incredibil, totuși, că cineva chiar a fost dispus să plătească 200 de euro pe acea garsonieră. Am observat însă că mobilierul este unitar, iar canapeaua are o culoare vie. Nu prea ai unde să te întinzi în garsoniera aceea, în rest e în regulă”.

O garsonieră de 11 mp costă 27.000 - 30.000 de euro

Arhitectul crede că oamenii le cumpără, chiar la prețuri de 30.000 de euro, pentru un timp scurt.

Clujul este oricum un oraș cu prețuri foarte mari la chirii și la vânzări de apartamente. Probabil acea persoană se gândește că va locui temporar în acea locuință până își va putea permite un loc mai bun. Însă este extraordinar de greu să locuiești într-un spațiu cât un compartiment de tren”. 

 În lume sunt și garsoniere mai mici

 În Paris a devenit renumită locuința de 8 mp, care a fost dotată cu mobilier inteligent.

Cine a închiriat garsoniera faimoasă de 11 mp din Cluj. Chiriașul a obținut și o reducere de preț

De asemenea, în Hong Kong sunt renumite locuințele sicriu, cu suprafețe cuprinse între 2 și 9 mp, apărute pe fondul suprapopulării și a lipsei spațiilor de locuit. 

Garsonierele „luxoase'' ale Clujului: WC-ul e chiar lângă aragazul din bucătărie. Dai 30 de mii de euro pe ea și nu știi dacă ești în baie sau în bucătărie

Comentarii Facebook