Andrei Caramitru: Economia intră în implozie. 2019 e anul falimentului


Anul 2019 va fi anul falimentului, consideră consultantul în business Andrei Caramitru pe pagina lui de Facebook.

Cifrele nu mint. Și sunt necruțătoare. 2019 este anul dezastrului economic generalizat, organizat și executat de PSD. Haideţi să ne uităm pe cifre.

Bugetul a fost construit pornind de la costuri. Cu creșteri uriașe de salarii în zona bugetară (peste 20% în medie) și cu investiţii incerte sau absurde : grădinițele lui Ţiriac sunt acolo, autostrada Moldova nu, vor să crească sumele către TelDrum sufocând cu costuri uriașe singurele motoare ale economiei (orașele mari).

Ca să le iasă cifrele, au pus din pix o creștere a veniturilor de 13% : 5.5% creștere economică, 2.8% inflație, restul venind dintr-o ipotetică colectare mai bună și probabil taxe suplimentare. Și prin magie deficitul este sub 3%.

Care este realitatea ? Veniturile nu au cum să crească cu 13%. Este imposibil. Creșterea economică va fi mult sub 4% din 2018 (Europa este deja aproape de recesiune tehnică). Dacă am fi avut un guvern performant, aveam șansa să atingem poate 2.5%. Acum - în special după OUG-ul fiscal, sectorul privat a fost lovit brutal - creditarea și investițiile vor scădea, salariile și locurile de muncă în cel mai bun caz vor stagna. De unde să mai vină creștere economică ? Și cât va fi deficitul în 2019 într-un scenariu realist?

Dacă creșterea veniturilor este nu de 13%, ci de 5% (inflație, ceva taxe în plus, creștere economică de 1-2%), deficitul bugetar este de 57.6 miliarde RON (6% din PIB). Cu o creștere a veniturilor de 2%, vorbim deja de 67 miliarde RON deficit (7% din PIB).

Un asemenea deficit nu poate fi gestionat - nici dacă taie masiv investițiile și introduc taxe în plus. Sumele sunt mult prea mari. Și nu poate fi finanțat (deja băncile au oprit creditarea statului).

Singura soluție pentru ei este tiparnița - de exemplu o devaluare a leului cu cel puţin 10-15% (curs de 5.2-5.5). Însă așa ceva arunca în haos și mai rău economia.

Soluții sunt - tăierea pensiilor speciale și a cumulului salariu/pensie, tăierea a 50.000 - 100.000 de politruci din administrația publică, tăierea banilor care merg către rețelele mafiote de tip TelDrum. Se poate echilibra bugetul doar din aceste măsuri (cel puţin 3-5% din PIB pot fi economisiţi așa, fără a afecta oamenii sau companiile). Însă nu o vor face - preferă să arunce țara în aer doar ca să-şi susțină sistemul lor mafiot.

Sunt însă sigur că nu vor putea duce 2019 până la sfârșit. Nu au cum - cifrele nu mint. Economia va intra în implozie. Cel mai probabil vom avea un program FMI spre sfârșitul anului...”.

Comentarii Facebook