Andrei Caramitru, despre limitarea plăților cash: „Problema e la firmele locale”


Andrei Caramitru avertizează că limitarea folosirii cash-ului va reprezenta o problemă pentru firmele locale.

Legea care va intra în aplicare din 11 noiembrie spune că plățile cash vor fi limitate, iar achitarea în numerar se va putea face doar în limita a 1.000 de lei. Cumpărăturile peste această limită vor trebui achitate cu cardul. De asemenea, între o persoană juridică şi o persoană fizică se pot face încasări şi plăţi în limita a 5.000 lei.

Apropo de cash. Problema NU e la oameni normali angajați, pensionari etc. NU. E la firme. alea locale. Mecanismul e simplu. Scoți Cash din firma non stop cu care faci plăti Cash nefiscalizate (în general e cu un contract sub-estimat masiv și restul pe lângă). Angajați plătiți cu salariu minim restul Cash. Furnizorii plătiți cash 80%. Cât mai mult. Așa eviți : cas/cass pe salarii și TVA și tot. Lux. diferența rămâne Cash la proprietar. Marje enorme pentru că câștigi foarte mult făcând evaziune full. În loc de 5% marja de profit ajungi la 25% real.

De asta avem firme locale total nebancabile – fără venituri, fără profit. Dar – cu proprietari cu Lamborghini și 5 vile și amanta de lux. Cifrele sunt clare – 15% din firme sunt bancabile, restul nu. Însă avem 90’000 de milionari în EUR.

Vorbiți cu orice angajat de banca să va zică cum e coadă la persoane juridice zilnic să scoată pungi de cash. Vorbiți cu oricine care e la tejghea într-o firma să va zică cum se scoate cash-ul din casă non stop.

Așa că – atunci când unii urlă cu cashul. 99% din angajați și pensionari nu au nici o problema pentru că oricum nu câștiga pe luna mult, pot să facă în continuare TOATE plățile cash. Problema e la antreprenorii locali, Vreo câteva sute de mii, care urlă că din gură de Șarpe. Se vor calmă. Dacă își iau Mercedes și nu Lamborghini și dau mai puțîn cash la amanta tot sunt ok la final. Hai să fim serioși un pic”, a scris Andrei caramitru pe Facebook.

Ce prevede legea limitării plăților cash

Plăţile numerar, limitate. Achitarea cu numerar se poate face doar în limita a 1.000 de lei, iar pentru ce depăşeşte această sumă trebuie plătit cu cardul sau prin tranzacţii bancare. De asemenea, între o persoană juridică şi o persoană fizică se pot face încasări şi plăţi în limita a 5.000 lei. Practic, nu putem lăsa 5.000 de lei, bani fizici, în același loc într-o zi. Sumele în numerar aflate în casieria magazinelor nu mai pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, 50.000 lei. Cine nu respectă această regulă, riscă amendă de 25% din suma din casierie care depășește acest plafon.

Proiectul a fost adoptat în Parlament și se află acum la Curtea Constituțională.

Comentarii Facebook