ANAF trimite mii de scrisori pentru impozitul pe venit. Fiscul face verificări când are suspiciuni de fraudă


Verificările pe care le face ANAF, în această perioadă, se bazează pe suspiciuni de fraudă. Pentru 3,5% din impozitul pe venit pe care îl putem redirecţiona spre ONG-uri, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală vrea să se asigure că declaraţiile pe care le-a primit sunt reale, astfel le-a luat la puricat şi a trimis scrisori către contribuabili, acolo unde există neclarităţi. 

Concret, în cele mai multe dintre cazurile în care ANAF a trimis scrisori către contribuabili vorbim de cazurile în care datele sau CNP-ul unei singure persoane apare pe mai multe declarații, ori de situații în care semnătura ridică semne de întrebare sau pixul cu care a fost completat documentul nu se potrivește de la un capăt la celălalt, scrie Observator. 

În aceste situații, ANAF îi anunță pe oameni cu ce date au fost înregistrate la birourile administrației financiare, către ce ONG ar urma să fie făcută donația reprezentând suma de maximum 3,5% din impozitul pe venit datorat și îi întreabă dacă datele înregistrate sunt cele corecte.

ANAF verifică donaţiile către ONG-uri

În cazul în care răspunsul este da, oamenii nu au nimic de făcut și nu trebuie să răspundă în vreun fel scrisorii primite de la ANAF. În caz contrar, dacă nu își amintesc să fi optat pentru a face donația respectivă sau datele înregistrate nu sunt cele corecte, sunt rugați să anunțe Fiscul și au la dispoziție 30 de zile pentru acest lucru.

Dacă la expirarea perioadei, Fiscul nu înregistrează sesizări, va considera că datele pe care le-a înregistrat sunt corecte și va proceda la efectuarea de plăți către ONG-uri.

Comentarii Facebook