Am putea asista la ieftiniri pe piața imobiliară? Analist: ”Gradul de îndatorare al dezvoltatorilor e de 70%”


Prețurile din industria imobiliară sunt mai mari de la un an la altul și, cu toate că nu se mai cumpără nimic, refuză să scadă. 

Analistul economic Iancu Guda a susținut, zilele trecute, că sunt motive pentru ca prețurile locuințelor să scadă. 

Dacă sunt un dezvoltator care are credite în derulare la bănci, la furnizori și nu construiesc pe capital propriu, nu este o problemă de a lua o decizie (de a scădea sau nu prețul – n. red) care să-mi convină sau nu, este o problemă de supraviețuire”, a explicat el. Iar acum pe piață dobânzile sunt mai mari, ceea ce poate pune probleme unui dezvoltator care lucrează pe credit.

Sergiu Manea, CEO BCR, declara zilele trecute la Cluj că acum asistăm la moment de consolidare. ”E clar că atunci când inflația crește, atunci când dobânzile cresc, ca răspuns la inflație, este de așteptat să avem, să spunem, o oarecare consolidare a prețurilor activelor de real estate. Cred că lucrul acesta se întâmplă acum”, a spus Manea.

Iancu Guda a mai adăugat că acum gradul de îndatorare al constructorilor este de 70%.

Sunt doar doi dezvoltatori imobiliari listați la bursă din tot oceanul acesta de companii și mai sunt unii care construiesc pe fonduri proprii, aceștia într-adevăr își permit să aibă răbdare și dacă prețul din piață nu le convine, pot să mai aștepte și să ofere locuințele spre închiriere. Nu cred, însă că situația aceasta este generală, pentru că, uitându-mă la toate situațiile financiare pentru toate companiile din România pe acest sector de activitate, am constatat că gradul de îndatorare este de 70%”, a precizat el la podcastul Imobiliarium.

Cu toate acestea, bancherul Sergiu Manea spune că acum nu suntem în poziția de la criza imobiliară din 2008. Între timp salariile sunt mult mai mari și că nu s-a construit speculativ. 

Că suntem într-un moment de consolidare o spune și Danei Dima, vicepreședinte BCR, care a completat precizând că creditele accesate de persoanele fizice pentru a-și cumpăra locuințe au scăzut accelerat cu 30-40% față de 2022. Așadar, fără credite noi nu se pot face achiziții și piața stagnează. Acum cumpără numai cei care au banii la saltea.

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a anunțat că în primele șase luni ale anului 2023 au fost tranzacționate 281.573 de imobile, cu aproape 60.000 mai puține comparativ cu anul 2022, scrie adevărul.ro.

Comentarii Facebook