Alin Tișe se jură că ”brandul Clujana nu va dispărea”, dar acum nu are nicio soluție


Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, instituția care este proprietara fabricii și a brandului Clujana, spune că unitatea nu va dispărea.

Vreau să spun că fabrica nu va dispărea. Ea nu va dispărea ca brand Clujana. Brandul și activele, ce aveau ei, sunt la județ și sunt securizate. Mă refer la ce aveau ei în momentul respectiv, adică clădirea fabricii și magazinele de vânzare. Clujana mai are aproximativ 1.000 de metri care sunt sub clădirea fabricii. Despre atât vorbim. Restul s-au dat de-a lungul anilor.

E delicat în momentul de față să vorbim despre ce se va întâmpla pe mai departe. Va trebui să întrebăm specialiștii care sunt pe domeniul acesta să ne dea soluții la repornirea fabricii. Sincer, eu nu am acum o soluție miraculoasă, să spun că mâine am da drumul la fabrică cu câțiva angajați și să meargă bine sau să încercăm o privatizare.

Nu știu în momentul de față care este soluția optimă. Probabil o să apelăm la un studiu făcut de specialiști și eventual să ne spună care este calea de urmat. Dacă trebuie o chestiune privată, una public-privată, doar publică. Să găsim formula care să poată funcționa cât de cât, dacă nu la parametrii maximi”, a declarat, Alin Tișe, la Napoca FM.

Tișe spunea acum câteva zile că nimeni nu vrea să pună mâna pe terenul și clădirea fabricii.

Terenul și clădirea aparțin de Consiliul Județean. Deci, practic, nu există persoane fizice care să aibă interese. Este exclus! E proprietate de stat și așa va rămâne. Și halele, și clădirea, și terenul. Nu au cum să ajungă în proprietate privată deoarece nu sunt de vânzare, nici terenuri pentru care să se facă afaceri imobiliare, pur și simplu este proprietatea județului Cluj”, explica Alin Tișe.

Consiliul Județean Cluj nu și-a mai asumat salvarea fabricii, după colapsul din 2017 - 2018

Fabrica a acumulat datorii, iar acum Consiliul Județean cere eliberarea spațiilor de producție ale Clujana. 

În 2021 dânșii ne-au dat în judecată pentru eliberarea spațiilor, întrucât trecuseră trei ani de la contractul de vânzare-cumpărare și noi încă nu părăsisem locația.

În vara lui 2022 s-a pus în aplicare sentința și s-a început evacuarea și atunci am fost obligați partea de producție să o sistăm”, a mai spus Călin Oancea, director Clujana.

Soluția de acum este falimentul, pentru a nu se aduna și mai multe datorii. S-a discutat în cadrul Consiliului Județean Cluj și s-a constatat că refinanțarea nu este posibilă.

Am încercat cu finanțarea de la Consiliu de-a lungul celor doi ani şi jumate de la ieșirea din insolvență, dar nu s-a găsit o cadru legal de finanțare.

O altă cale ar fi solicitare a falimentului ca datoriile pe care le avem să nu mai meargă cu penalizări, să acumuleze în continuare alte datorii de ordin salarial, ANAF și altele.

Şi a treia, privatizarea în luna decembrie 2022. Vom avea o AGA (n.red. adunările generale ale acționarilor/asociaților) unde vom solicita faliment.

Mă rog, dacă între timp fi un cumpărător n-are legătură, poate să cumpere brand-ul și firma să continue activitatea, plătește datoriile", a mai spus directorul Clujana.

Fabrica nu mai are unde să opereze.

În 2017, ANAF - cerea 27,8 milioane de lei numai pe terenul pe care este Fabrica Clujana

Fabrica Clujana a fost scoasă la vânzare de Fisc, în 2017, pentru a fi recuperate datoriile către buget. Acela a fost momentul când Consiliul Județean Cluj a achitat datoriile.

Fiscul viza terenul de 9.540 de metri pătrați pe care funcționează fabrica și care este ofertat la 27,8 milioane lei (exclusiv TVA). La aceasta se adaugă un spațiu comercial de 118 metri pătrați, cu 676.245 lei (exclusiv TVA).

Comentarii Facebook