A crescut interesul pentru uleiul de rapiţă şi porumb, după ce războiul din Ucraina a dus la scumpirea uleiului de floarea soarelui


Prețul uleiului de floarea soarelui crește de la o săptămână la alta, din cauza conflictului din Ucraina. După ce Rusia a limitat exportul, interesul s-a mutat către uleiul de rapiță și porumb cu conținut oleic ridicat, dar nici în cazul lor prețurile nu sunt de neglijat. 

Rusia a fost cea care a anunțat că va introduce în perioada 15 aprilie – 31 august, o cotă de export pentru uleiul de floarea soarelui de 1,5 milioane de tone. Fapt ce va duce la o scădere drastică a exportului pe piață. 

Pe de altă parte, departamentul Agriculturii din SUA a estimat volumul exporturilor ruse de ulei de floarea-soarelui la 3,6 milioane de tone ceea ce reprezintă aproximativ 30% din comerțul global.  Însă ce alternative sunt? Procesatorii din industria alimentară pot folosi ulei de rapiță sau porumb cu conținut oleic ridicat. 

Uleiul de soia nu este însă potrivit din cauza gustului specific. Iar uleiul de palmier și uleiul din semințe de bumbac conțin prea multe găsimi saturate. Însă exporturile sunt afectate și de alte lucruri. Spre exemplu, în Canada, producția de rapiță din 2021-2022 a scăzut cu aproximativ 35%. Prin urmare, cererea de ulei de rapiță depășește oferta.

Așadar, prețurile pentru rapiță și ulei vor rămâne la nivel ridicat în acest an, dar și anul viitor, avertizează specialiștii, și asta pentru că cererea de produse va depăși oferta. 


Comentarii Facebook