Statul isi bate joc de noi! 500 de clujeni, platiti pe PFA, drepturi de autor sau conventie civila, s-au inghesuit azi la ghisee sa isi achite darile


500 de clujeni care au venituri independente (PFA, drepturi de autor, conventie civila) s-au inghesuit azi la Casa de Pensii pentru a-si depune declaratiile de asigurare si pentru a plati contributiile la stat, care reprezinta 10.5% din venitul net.

"Depunerile cererilor se fac la Casa de Pensii si plata se face in contul de la Trezorerie. Formularul de asigurare se poate descarca si de pe site -ul www.pensiicluj.ro, de pe www.cnpas.org sau de la ghiseele Casei de Pensii Cluj", a declarat pentru Stiri de Cluj Adriana Maria Antoci, director coordonator al Casei Judetene de Pensii Cluj.

Persoanele care realizeaza exclusiv venituri lunare, trimestriale, semestriale sau ocazional trebuie sa isi plateasca contributiile individuale de asigurari sociale, pana in data de 25 a fiecarei luni.

"Daca veniturile sunt identice, nu trebuie sa depuna in fiecare luna declaratia, dar,  in cazul in care venitul creste, persoana va trebui sa anunte cu 14 zile inainte si completeze o cerere in termenul prevazut de lege (n. red. in fiecare 25 a lunii). Daca intr-o luna, persoana respectiva nu a realizat venituri din activitati independente trebuie notifice Casa de Pensii", a mai spus Adriana Maria Antoci.

Exista si exceptii de la plata acestui impozit. Persoanele care au un contract de munca, dar au venituri ocazionale (n. red. vinde martisoara in luna martie) nu trebuie sa depuna declaratia si sa achite vreun ban. De asemenea, sunt exceptate de la plata si persoanele care isi platesc impozitele in alte sisteme: armata, politie sau pensionarii. 

"Suma maxima care poate fi impozitata in baza ordonantei este de 9.180 de lei. Astfel ca o persoana care realizeaza venituri de 500 de milioane va plati contributia pentru maxim 9.180 de lei", a mai spus directorul coordonator al Casei Judetene de Pensii Cluj.

Miercuri, 25 august, este data limita pana cand pot fi depuse declaratiile pentru luna iulie. Persoanele care vor intarzia, vor plati de joi, 26 iulie, o amenda cuprinsa intre 2.500 - 5.000 de lei.

Programul la Casa de Pensii Cluj este intre orele 8.00 - 13.00, iar in cazul in care vor fi multi oameni la rand programul va fi prelungit.

Comentarii Facebook