1 aprilie vine cu scumpiri. Vezi pentru ce vei plăti mai mult


La 1 aprilie viața românilor se va scumpi. Prețul țigărilor și a berii se va mări, taxa de pașapoarte va crește și va intra în vigoare coplata în sistemul de sănătate.

Nivelul accizei specifice aplicat în cazul ţigărilor a fost stabilit la 56,71 euro/1.000 ţigarete pentru perioada 1 aprilie 2013 - 31 martie 2014, în creştere faţă de nivelul actual de 53,18 euro/1.000 ţigarete. În prezent, preţul mediu al unui pachet de ţigări este de 11,9347 lei şi ar putea ajunge la 12,32 lei, după majorarea accizelor, conform realitatea.net.

Tot la 1 aprilie va crește și acciza la bere, de la ,748 euro/hl/1 grad Plato la 0,8228 euro și de la 0,43 euro la 0,473 euro în cazul producătorilor independenți cu oproducție anuală mai mică de 200.000 de hectolitri.

"Masura de creștere a accizei afectează în mod direct consumatorul, întrucât pe fondul contextului economic dificil, piața berii nu poate susține această modificare a accizei cu 10%. Producători sau autorităti fiscale, trebuie sa ne gândim întotdeauna la ce își pot permite oamenii, pentru că taxarea este o decizie care îi afectează direct", a explicat Constantin Bratu, directorul general al asociației Berarii Romaniei.

Nu doar taxele care îi afectează pe fumători și pe iubitorii de bere au crescut, ci și pe cei care vor să călătorească. de la 1 aprilie crește taxa pentru eliberarea pașapoartelor, atât pentru cele temporare, cât și pentru cele electronice. Pentru pașaport temporar preţul va fi de 100,00 lei (inclusiv TVA), față de 84 de lei (inclusiv TVA), cât costă în prezent. Paşaportul Electronic Simplu, cu valabilitatea de cinci ani, va costa 270,00 lei (inclusiv TVA), faţă de 244 de lei (inclusiv TVA) cât este în prezent, iar paşaportul Electronic Simplu (minori), cu valabilitatea de trei ani, va fi 244,00 lei (inclusiv TVA).

Luna aprilie mai vine și cu alte costuri în plus, românii fiind obligați să plătească și o taxă modică de spitalizare(coplata), cuprinsă între 5 și 10 lei, cu excepșia cazurilor de urgență.

Coplata va fi aplicată pentru serviciile medicale în regim de spitalizare continuă, care sunt prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază şi în pachetul de servicii ce se acordă persoanelor care se asigură facultativ.

Excepţie fac serviciile medicale spitaliceşti acordate în secţiile sau compartimentele de îngrijiri paliative, internările obligatorii pentru bolnavii psihic şi cele dispuse prin ordonanţa procurorului pe timpul judecării sau urmăririi penale, precum şi serviciile acordate pacienţilor care necesită asistenţă medicală spitalicească de lungă durată (ani) şi pentru serviciile acordate pacientilor pentru care criteriul de internare este urgenţa.

Comentarii Facebook