Exista documente ca Toyota ar fi ascuns dovezi, conform unui fost avocat al companiei

Dimitrios Biller , care a condus o echipa de avocati ai Toyota in cadrul unor procese de solicitare de daune, sustine ca documentele aflate in posesia sa arata ca firma japoneza a ascuns sau distrus in mod repetat informatii despre problemele tehnice.

 

Astfel, compania dorea sa evite procese din care ar fi rezultat probabil despagubiri importante de platit de catre constructorul de masini.

 

Conform Reuters, Biller detine 6000 de documente interne ale Toyota din perioada cand a lucrat acolo si pe baza carora a dat in judecata compania pentru concediere abuziva si cauzarea de probleme emotionale in consecinta.

Firma japoneza a incercat sa recupereze acele documente, solicitand printr-un proces ca avocatul sa fie obligat sa le restituie , dar o curte de arbitraj din SUA a decis ca Biller nu poate fi fortat sa returneze actele. Totusi, el nu are dreptul sa le faca publice.

Ieri, o comisie a Camerei Reprezentantilor care investigheaza problemele tehnice aparute la masinile Toyota a emis o citatie catre Biller si avocatul sau in care sunt somati sa prezinte aceste documente comisiei pana la data de 23 Februarie, adica inainte de urmatoarele audieri in acest caz.

Conform reprezentantilor acestei comisii avocatul lui Biller a acceptat citatia si se va supune, considerand ca somatia Camerei Reprezentantilor are o autoritate juridica mai inalta decat interdictia anterioara pe care o primise clientul sau de a face publice documentele.

 

Oficialii Toyota au transmis intr-un comunicat ca afirmatiile fostului lor avocat sunt inexacte si inselatoare, ba mai mult ca el nu ar fi avut cum sa detina documente legate de scandalul pedalei de acceleratie in 2007, pentru ca Toyota nu stia de aceste probleme acum 3 ani.

 

Totusi , avocatul lui Biller a declarat ca actele aflate in posesia clientului sau arata practicile Toyota de a ascunde si distruge dovezi privind problemele tehnice care apar, iar aceste practici nu se limiteaza doar la cazul pedalei de acceleratie defecte.

 

"Cred ca sunt de neatins. Cred ca legile noastre nu li se aplica. Documentele pe care le detin arata asta" a declarat pentru Reuters fostul colaborator al constructorului de masini.

 

Aceeasi comisie i-a solicitat presedintelui Toyota sa se prezinte pentru declaratii , iar in cursul zilei de ieri acesta a acceptat sa faca acest lucru in cursul saptamanii viitoare. Presedintele firmei este Akio Toyoda, nepotul fondatorului constructorului de masini Toyota.

 

Reamintim ca in ultimele saptamani Toyota a fost fortata sa recheme in service peste 6 000 000 de masini pentru a verifica eventuale probleme la pedala de acceleratie, care ar putea duce la accidente foarte grave.

 

 

Comentarii Facebook