TIFF CLUJ: Ziua Diversitatii in 5 iunie


Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) organizeaza in 5 iunie Ziua Diversitatii cu o serie de evenimente in mai multe puncte din oras.

"Galeria Muzeului de Arta va gazdui, incepand cu ora 14.00, proiectia filmului Valea Corlatului/ The Corlat Valley (r. Stephane Lucon). Prezentat in cadrul Festivalului de Film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania, filmul descrie situatia suprarealista a unei comunitati de romi care locuiesc la granita dintre judetul Brasov si Covasna. O vale ingusta intesata de case formeaza un sat care nu exista pe nicio harta, un sat fara nume caruia i se refuza dreptul la identitate. Pentru ca majoritatea locuitorilor sunt romi, i se spune in tiganie", se arata intr-un comunicat TIFF.

Tot la Galeria Muzeului de Arta, vor fi proiectate doua filme in care sunt dezvaluite experientele si amintirile evreilor si romilor in urma deportarii din Romania in Transnistria in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial: "Sa spui Kaddis si sa pleci" de Zoltan Terner, programat pentru ora 15.00 si "Romane Iasfa", de Luminta Cioaba, ce va fi proiectat de la ora 15.40.

De la ora 17.20, in aceeasi locatie, cinefilii vor putea urmari "Izvorul – O zi intr-o comunitate de romi din Romania", regizat de olandezul Jaap de Ruig. Accesul este gratuit, iar proiectia va fi urmata de o discutie in prezenta realizatorilor filmului.

De la ora 18.30, TIFF pregateste si proiectia "Devorarea Balcanilor", un film care spune povestea diversitatii Balcanilor, a unui om care refuza sa se dea batut si a unei culturi care nu renunta la dreptul sau de a exista. Proiectia va fi urmata de discutii in prezenta realizatorilor.

La cinema Florin Piersic va putea fi urmarit de la ora 20.00, documentarul "Scoala Noastra", debutul in lung metraj al regizoarelor Mona Nicoara si Miruna Coca-Cozma.

In afara acestor proiectii, Ziua Diversitatii vine si cu doua concerte, sustinute de la ora 21.30, pe scena de la TIFF Meeting Point din curtea Muzeului National de Arta de grupurile Biokolective Swing si Balkan Morgana.

Ziua Diversitatii se va incheia cu un concert senzational sustinut de Baba Zula si Nightlosers, la ora 23.00, la Euphoria Music Hall.

Accesul la proiectiile de la Galeria Muzeului de Arta, din cadrul Zilei Diversitatii, este gratuit.

Comentarii Facebook