TIFF Cluj - Sala plina la Republica, la premiera mondiala a filmului Metropolis - VIDEO


Filmul Metropolis, considerat a fi parintele SF -ului mondial, a facut sala plina sambata seara, la cinematograful Republica. La premiera a fost si artistul Antonio Bras, cel care a compus coloana sonora a filmului mut.

"E special pentru ca e capodopera a cinematografului expresionist si este pentru prima oara cand pelicula se vede in proiectie integrala. Timp de 80 de ani filmul asta s-a vazut intr-o versiune ciuntita, care a fost distrusa imediat dupa premiera din 1927, cand s-a considerat ca filmul este prea lung. La vremea repsectiva fiind un esec de critica", a declarat directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov.

Copia originala a filmului a fost gasita in 2008, intr-o arhiva din Buenos Aires, si "prezentarea din aceasta seara este operata de un celebrul muzician Antonio Bras, german de origine portugheza, care a creat special pentru film un soundtrack foarte interesant, combinatie intre muzica electro-progresiv cu muzica simfonica", a mai spus Chirilov.

Pelicula a avut o pauza de 15 minute pentru ca este vorba de o proiectie maraton, care are aproape 3 ore. "Proiectia lunga s-a putut vedea in premiera mondiala la Festivalul de la Berlin cu orchestratie simfonica, dar ceea ce se vede in seara asta este premiara mondiala pentru ca este pentru prima oara cand filmul se vede integral cu muzica pe care a compus-o Antonio Bras", a mai completat Chirilov.

La premiera a asistat si directorul Festivalului, Tudor Giurgiu, care a declarat ca are la inima filmul Metropolis de mult timp.
?
"E unul dintre filmele care imi sunt foarte dragi pentru ca pe vremuri cand faceam scoala de film ne era recomandat ca unul dintre filmele de referinta. Este un SF facut de Fritz Lang, unul dintre cei mai vizionari regizori care a existat vreodata. E interesat sa vezi cat de multe lucruri sunt prefigurate, astfel ca si azi il vezi fara sa te plictisesti", a afirmat Tudor Giurgiu.

Comentarii Facebook