TIFF CLUJ - PROGRAM - Ce poti face la festival luni si marti


Dupa un weekend plin la TIFF, saptamana incepe in forta cu proiectii speciale, expozitii si o noapte de muzica si dans.

TIFF Music Night incepe luni, 4 iunie, la 21.30, si promite sa tina audienta in priza pana tarziu inspre dimineata, intr-un spatiu neconventional care gazduieste pentru prima data concerte - Hala Flacara din Cluj (str. Somesului, nr. 2-12). Cinci dintre cele mai in voga nume de pe scena electro vor sustine un concert spectaculos la TIFF: Baba Zula (Turcia), Nôze (Franta), Nico de Transilvania (Marea Britanie), Buscemi (Belgia) si Sekuoia (Danemarca).


Biletele costa 40 de lei, daca sunt achizitionate in avans, si 50 de lei in ziua concertului. Tichetele pot fi cumparate de la casieriile TIFF, de pe www.biletmaster.ro si la intrare.

Muzica se va asculta si la Cinema Arta, de la 19.30, cand Struggle-Orchester va acompania live unul dintre filmele de inceput ale regizorului Ernst Lubitsch: Die Puppe/ Papusa (1919). Struggle-Orchester, formata din sase muzicieni si dirijata de percutionistul Karl Koch, va insoti fiecare actiune de pe ecran de sunete si zgomote. Asezati in fata unui panou iluminat, instrumentistii vor urmari cu atentie imaginile pentru a le sincroniza cu muzica originala compusa de Karl Koch. Evenimentul este prezentat la TIFF in parteneriat cu Centrul Cultural German Cluj-Napoca.

Un alt performance inedit, Umbra lui Caligari, va avea loc in spatiul TIFF Art de la Muzeul de Arta Cluj, de la 21.30: Trei scurtmetraje americane de avangarda inspirate de filmul Cabinetul doctorului Caligari (Germania, 1920, r. Robert Wiene) vor fi acompaniate live de ansamblul Einuiea.

Proiectiile speciale continua maine, la 20.30, la Cinema Florin Piersic, cu Dansatorul/ Ballroom Dancer (r. Christian Bonke, Andreas Koefoed), prezentat de JTI. Regizorul danez Christian Bonke va asista la proiectie si va raspunde intrebarilor publicului la final. Portretul unui fost campion ucrainean la dans, care revine in competitie dupa 10 ani de pauza, este inclus in sectiunea Focus Danemarca.

O experienta unica va fi proiectia in Ursus Open Air (Piata Unirii), de la 21.45, a science-fiction-ului vizionar Odiseea spatiala 2001 (1968), in regia lui Stanley Kubrick. De neratat este si documentarul Hodorkovski (r. Cyril Tuschi), despre destinul celui mai bogat om din Rusia, Mihail Hodorkovski, si confruntarea lui cu Vladimir Putin, care va rula de la ora 16.00, la Casa de Cultura a Studentilor, urmat, de la 21.00, de Noptile salbatice/ Les nuits fauves (r. Cyril Collard), controversatul Rusine/ Shame al lui Steve McQueen, cu Michael Fassbender (Cinema Florin Piersic, 22.30) sau Pacatoasa Teodora, filmul Ancai Hirte (Cinema Victoria, 12.30)  sau Obsesia/ Corrode (r. Karan Gour), de la 10.00, la Cinema Arta. Tot la Arta, de la 22.00, fanii sectiunii Umbre pot vedea Hotul discret/ The Silent Thief si pot discuta cu regizoarea Jennifer Clary la final. La Odeon Cineplex, Sala 6, de la 18.00, va rula una dintre premierele internationale TIFF 2012, Nicio victima/ Zero Killed, o explorare a fanteziilor despre crime ale oamenilor. Cineastul Michal Kosakowski va vorbi, in cadrul unei sesiuni de Q&A, despre experimentul sau.

Spectatorii o pot intalni si pe regizoarea Maja Milos, la Cinema Florin Piersic, dupa proiectia filmului Clip, inclus in Competitie. Filmul va incepe la 18.00.

Invitatul zilei de luni la TIFF Lounge (Piata Unirii), la 17.00, este directorul artistic Mihai Chirilov, de la care publicul va afla, printre altele, cum se face selectia unui festival de marimea TIFF-ului. Moderatorul discutiei este Mihnea Maruta.

Maine, 4 iunie, la 19.00, la Hotel Continental va avea loc lansarea expozitiei produselor promotionale TIFF 2012 create de studentii Universitatii de Arta si Design. Tinerii au fost provocati si anul acesta sa gaseasca o identitate festivalului, iar propunerile lor vor fi expuse pentru public.

Hotel Continental este animat, inca din prima zi a festivalului, de mai multe expozitii: aLive exhibition by meste, cu fotografii realizate la TIFF 2011 de Serban Mestecaneanu, si Joachim Luetke – TRANSFORMER - The Art of Visualizing Music, ce contine 15 lucrari ale artistului renumit pentru conceptele grafice realizate pentru formatii ca Arch Enemy, Dimmu Borgir, Kreator, Marilyn Manson si Meshuggah. In cadrul TIFFashion, vizitatorii pot admira la Hotel Continental si "Cercul noilor bijutieri", cu lucrari semnate de Dana Stefanoiu si Elena Crisan, si pot cumpara produse vintage si handmade la Targutu’ Vintage, pana pe 5 iunie.

Comentarii Facebook