TIFF 2013: Proiecția specială ”Earth/ Pământ”, cu acompaniament live DakhaBrakha

 

Un eveniment special va avea loc în 4 iunie la Casa de Cultură a Studenților: proiecția specială Earth/ Pământ (1930), capodopera regizorului ucrainean Alexander Dovzhenko (1894 - 1956), cu acompaniament live DakhaBrakha.

 

Prețul unui bilet este de 30 de lei, iar spectacolul va începe la ora 21.00.

 

Filmul face parte din ”Trilogia ucraineană”, alături de Arsenal și Ivan, serie criticată de puterea sovietică pentru realismul care submina transmiterea ideilor revoluționare și elogiată mai târziu de critica internațională, Dovzhenko fiind considerat unul dintre cei mai importanți cineaști ai perioadei.

 

Proiecția va fi acompaniană live de DakhaBrakha (în ucraineana veche „dă/ia”), cea mai cunoscută și apreciată trupă din Ucraina, cu peste 300 de concerte în afara țării. Fondată în 2004, la Centrul de Artă Contemporană din Kiev, de regizorul de teatru avangardist Vladislav Troițki, DakhaBrakha.

 

Trupa își definește stilul ca fiind „haos etnic”/ „ethnic chaos”. Esența muzicii lor vine din folclorul ucrainean, căruia i se adaugă jazz-ul, trance-ul, ritmurile și instrumentele din culturi cu totul diferite – de la cea indiană, la cea arabă și africană. Rezultatul e un spectacol fascinant și original, aplaudat pe scenele marilor festivaluri din lume.

 

Cvartetul DakhaBrakha a lansat patru albume și a cântat inclusiv pe scena The Royal Shakespeare Barbican Theatre din Londra, pentru spectacolul „Macbeth”.

Comentarii Facebook