TIFF 2011. Cristi Puiu: "Mi s-a reprosat ca arunc cu noroi in tara mea si ca de ce nu filmez muntii frumosi!" VIDEO


Regizorul Cristi Puiu a povestit la TIFF Lounge ca inca mai sunt unii care cred ca prin filmele sale el arunca cu noroi in Romania, dand ca exemple peliculele "Moarte domnului Lazarescu" si "Marfa si banii".

"Aici este o mare capcana. M-am confruntat cu problema asta si m-au tras de urechi spectatorii romani. Am fost la Viena cu primul film si m-a certat cineva din sala si la Viena si la Salonic, la vizionarea filmului 'Marfa si banii'. Mi-au spus ca stric imaginea Romaniei. Ca de ce nu filmam muntii ca avem niste munti asa de frumosi. La fel s-a intamplat si cu Lazarescu. La Viena m-a certat nasol in romana. I-am spus: 'Vorbiti va rog in engleza'. A inceput sa vorbeasca in engleza si am fost salvat de publicul austriac sau din alte tari. Spectatorii au inceput sa se certe cu spectatorul care ma certa. Cred ca lucrurile sunt intelese gresit", le-a spus Cristi Puiu cinefililor adunati la TIFF Lounge.

Regizorul sustine ca cinematografia este una internationala si este o mare capcana sa credem ca este individualizata pe tari. "Nu exista cinematografia romana, austriaca. Exista cinema punct. Atat. Gata. Nu se intampla numai in Romania. Este o capcana pentru ca asta duce la intoleranta, la tensiune si violenta in final. Asta este chestiunea Steaua si Dinamo pana la urma. Cineastii nu sunt interesati sa arunce cu noroi in tara. Ar insemna ca eu sa arunc cu noroi in mine. Eu fac film, iar filmul este altceva. Pot sa inteleg asta pentru ca exista o serie de frustrari", a mai spus Cristi Puiu.

Regizorul a participat joi seara la vizionarea filmului sau, "Marfa si banii", de la cinematograful Florin Piersic, alaturi de cateva sute de cinefili.

Comentarii Facebook