Premiera marti seara la Teatrul National din Cluj-Napoca: Revizorul, de N.V, Gogol


Actorii Teatrului National din Cluj-Napoca pun marti, de la ora 19.00, in scena, in premiera, cel de-al doilea spectacol din cadrul programului "2010 - Anul Comediei". Ei vor juca piesa "Revizorul" de N.V. Gogol, in traducerea lui Emil Iordache.

Regia spectacolului este semnata de Mona Marian, iar urmatoarele reprezentatii vor avea loc in 8 si 22 mai, tot de la 19:00.

"... lansat de Puskin, consacrat de Belinski, imediat dupa aparitia primelor volume de nuvele si a comediei Revizorul, drept "sef de scoala", tradus in franceza de Merimeé, remarcat prompt de un critic de talia lui Saite-Beuve... Belinski, in studiul sau intitulat "Prea multa minte strica de Alexaksandr Griboedov", fusese primul care descifrase poetica Revizorului ca scriere dramatica apartinind capodoperelor din seria Aristofan - Shakespeare - Lope de Vega - Molière... Fraza "Domnilor, v-am invitat aici sa va dau o veste cit se poate de neplacuta" functioneaza ca un declansator. Pina atunci, traditional, intriga era dezvoltata in primele cateva scene ale piesei, autorul furnizand personajelor pretexte pentru a-si face, pe rand, aparitia. Gogol, printr-o singura fraza, pronuntata in prezenta tuturor personajelor, reuseste sa-l conecteze brusc pe spectator la tensiunea momentului - un moment care va dura cinci acte, o tensiune ascendenta care, la fiecare cinci-zece minute, isi va accelera ritmul, cu rasturnari de situatie, pe cat de firesti pe-atat de comice. La punctul culminant, devenim martorii unui viraj de 180 de grade: scrisoarea lui Hlestakov, pentru ca, la final, autorul sa gaseasca din nou o solutie geniala prin concizie, si ea rezumata tot la o singura replica: "Jandarmul: Sosit cu ordin imparatesc de la Petersburg, un functionar va asteapta neintarziat la el; Domnia lor au tras la han". Apoi deznodamantul fara cuvinte, scena muta - spectacol de teatru pur, soc esentializat, fara cuvinte, pantomima. Exista oare undeva o expresivitate artistica la fel de puternica? La fel, poate da, dar mai puternica nu..." - Albert Kovács, Posteritatile lui Gogol,

Comentarii Facebook