NASA construieste masina personala de zbor - VIDEO

 

Este vorba de un aparat de zbor silentios si fara emisii poluante, bazat pe alimentare electrica.

Mark Moore , inginer aerospatial la NASA Langley Research Center a dezvaluit pentru revista “Scientific American” date despre proiectul aparatului, inaintea anuntului oficial de la intalnirea American Helicopter Society din 20 ianuarie.

 

Aparatul este proiectat pentru un pasager si are doua pozitii de operare. La decolare si aterizare se comporta ca un mic elicopter , sprijinit de un fel de coada care se deschide in patru picioare-suport .

In timpul zborului aparatul se aseaza in pozitie orizontala, la fel ca orice avion.

Dimensiunile sunt mici , aproximativ 4 metri lungime si 4 metri deschiderea aripilor, iar greutatea (inclusiv bateriile electrice) este de 180 kg .

 

Viteza de croaziera este de 240 km/h , dar aparatul poate atinge 480 km/h, inaltimea de zbor maxima fiind usor peste 9000 m, moment in care energia incepe sa-i scada si este nevoit sa reduca altitudinea.

 

Cu bateriile disponibile acum autonomia de zbor este de doar 80 km la viteza de croaziera , dar cercetatorii spera ca in urmatorii 5-7 ani sa poata creste autonomia la 240-320 km, folosind noi tipuri de baterii.

 

Functionarea este asigurata de motoare electrice cu o eficienta de pana la 95%, ceea ce face ca Puffin sa fie mult mai silentios decat avioanele obisnuite, la 150 de metri producand un zgomot de 50 decibeli, aproximativ cat o conversatie, ceea ce il face cam de zece ori mai silentios decat elicopterele silentioase in uz .

 

Calitatea de a fi silentios este foarte importanta pentru a putea decola/ateriza in zone rezidentiale si implicit a elimina timpul de transfer la aeroport. De asemenea, este un aspect semnificativ in aplicatii militare pentru operatiuni speciale, mai ales ca genereaza foarte putina caldura si implicit este mai greu de detectat de scannere.

 

Cercetatorii spera sa realizeze pana in luna Martie un prototip la scara 1/3 pentru  a testa tranzitia intre zborul vertical si cel orizontal . Pasul urmator este trecerea la mai multe elice propulsoare , pentru a contracara situatiile de distrugere a unei elice prin coliziune cu pasari sau focuri de arma

 

Comentarii Facebook