Marcel Iures la Cluj, SENZAȚIONAL: Am refuzat 2,5 milioane de dolari de la Hollywood

 

Marcel Iureș a explicat, prin câteva replici senzațional de savuroase, cum a refuzat 2,5 milioane de dolari de la Hollywood și ce ar fi pierdut dacă lua banii.

 

Marele actor român a spus că, joi seara, la Casa de Cultură a Studenților Cluj, la spectacolului ”Leul Singuratic”, în cadrul unei ediții speciale a Berăriei Culturale, că nu îi pare rău că a refuzat banii. ”Nu există să-mi pară rău și chiar atunci când îți pare rău, nu trebuie să recunoști”, a spus, glumind, actorul. ”E foarte simplu. Cum adică?! Să mă mut din cultura mea?! Din reflexele mele?! Eu fac actorie ca pe un sport, ca pe o șansă, ca pe o experiență. Eu trăiesc bine mersi în limba mea, în cultura mea și în teatrul meu”, a mai explicat Iureș.

 

”Acesta este motivul pentru care am refuzat sa joc in englezește la Londra. Ce rezultă dintr-un spectacol acolo? Un afiș? Un caiet program? Fotografii, pixuri și trei, patru bucăți de critică? N-am de ce să fac asta într-o limbă străină. Eu am plătit toate prețurile să o fac în propria mea limbă și în propria mea cultură”, a mai mărturisit actorul. 

 

El a spus că nu este vorba despre aroganță, ci ”aceasta nu înseamnă că disprețuiesc pe cineva sau că mă cred eu mare și deștept. Și că nici nu e vorba de o frondă sau lipsă de respect, ci pur și simplu așa îmi place mie. Sau vorba lui Caragiale, că așa vreau eu. E o formă de suveranitate absolută. Cânt te plasezi într-o altă limbă, te plasezi cu cuvântul mamă, cu cuvântul început, cu tot. Trebuie să concepi de la naștere până la cimitir, totul, într-o altă limbă”.

 

Marcel Iureș a povestit la Cluj că era să fie mâncat de lupi în Mănăștur

 

El a primit oferta de a se muta la Hollywood când avea 45 d ani. ”N-am fost niciodată tentat de tipul ăsta de mutare, de dislocare. E o dislocare cu totul. Eu sunt un om care-mi fac probleme și când vin aici. Cine sunt oamenii, deși suntem de aceeași limbă? Când mă duc la Paris eu am mari probleme. În America e foarte greu. Și să concepi dimensiunile ei. Nu le poți cuprinde. Nu eram un faimos vorbitor de limbă engleză. Am învățat limba de la șoferi, de la portari și ospătari”, a continuat Marcel Iureș.

 

Foto: Nicu Cherciu.

Comentarii Facebook