Jacqueline Bisset vine la TIFF Cluj

Actrita va primi premiul special pentru contributia adusa la cinematografia mondiala.

 

Premiul ii va fi acordat in cadrul Galei de inchidere a celei de-a zecea editii a festivalului.

 

Nascuta pe 13 septembrie 1944, în Weybridge, Marea Britanie, Jacqueline Bisset are o cariera impresionanta, ce cuprinde peste 80 de aparitii în filme de cinema si productii TV. Star al marelui ecran inca din anii '60, Jacqueline Bisset s-a facut remarcata rapid, reusind sa castige aprecierea criticii si publicului, deopotriva, prin rolurile sale pline de forta si farmec.

 

A debutat in filmul Fundatura /Cul-de-sac, regizat de Roman Polanski, cu Donald Pleasence in rolul principal. A fost distribuita apoi in Two for the Road (1967), alaturi de Audrey Hepburn, iar primul rol important l-a primit in The Cape Town Affair, in 1967, alaturi de James Brolin.

 

Rolul care a facut-o celebra este cel al iubitei lui Steve McQueen in filmul de actiune Locotenentul Bullitt, lansat în 1968. Anul urmator ii va aduce prima nominalizare la Globurile de Aur, categoria Starul Debutant al Anului, pentru interpretarea ei din The Sweet Ride. Jacqueline Bisset a fost unul din numele mari de pe afisul savuroasei comedii Airport (r. George Seaton), nominalizata la noua categorii ale Premiilor Oscar 1971, printre care si Cel mai bun film. Recunoasterea europeana a obtinut-o in 1973, cand apare in Noaptea americana a lui François Truffaut, film ce ii asigura un binemeritat loc intre cei mai importanti actori ai perioadei.

 

Si-a consolidat renumele in Statele Unite cu The Deep / Adancurile (1977), un film cu Robert Shaw si Nick Nolte care i-a facut pe cei de la Newsweek sa declare ca „este cea mai frumoasa actrita a tuturor timpurilor”. A fost nominalizata, din nou, la Globul de Aur pentru comedia Who Is Killing the Great Chefs of Europe?, din 1978, iar curand dupã aceea apare in Rich and Famous, alaturi de Candace Bergen. În 1984, rolul din Under the Volcano i-a adus o noua nominalizare la Globul de Aur.

 

A jucat alaturi de unii dintre cei mai mari actori ai ultimelor decenii. Numele sau a aparut pe afisele filmelor The Life and Times of Judge Roy Bean si When Time Ran Out, alaturi de Paul Newman. Albert Finney, Mickey Rourke, Anthony Perkins si Michael York i-au fost colegi de distributie in mai multe productii. A lucrat pentru regizori precum François Truffaut, Claude Chabrol, John Huston, Stanley Donen, Sidney Lumet si George Cukor.

 

In 2000, Jacqueline Bisset este din nou nominalizata la Globul de Aur, categoria pentru Cea Mai Bunã Actrita intr-un Rol Secundar pentru mini-seria TV  Ioana d'Arc. Pentru acelasi rol, actrita primeste si o nominalizare la prestigioasele Premii Emmy (1999). Printre cele mai recente filme in care actrita a jucat se numãara si The Last Film Festival (r. Linda Yellen), ultima producþie din cariera lui Dennis Hopper.

 

In 1996 Jacqueline Bisset a fost nominalizata la Premiul César, la categoria Cea Mai Buna Actrita intr-un Rol Secundar, pentru rolul din filmul lui Claude Chabrol, Ceremonia / La Cérémonie, film ce va putea fi vizionat in cadrul editiei aniversare TIFF, pe data de 11 iunie, la Cinema Florin Piersic, in cadrul unei proiectii speciale in onoarea actritei.

Comentarii Facebook