Duminica 28 Aprilie

Imagini inedite cu formația Phoenix cântând în fața Amfiteatrului din Olimp, acum mai bine de 50 de ani - VIDEO


Imaginile au fost înregistrate pentru un film german din 1973 și au fost regăsite după mulți ani. În montaj sunt incluse și imagini de la o nuntă țărănească. 

Formația Phoenix, cunoscută în Occident ca Transsylvania Phoenix, este una din trupele arhicunoscute în România pentru muzica rock. Trupa a fost înființată în anul 1962 la Timișoara.

Phoenix a fost deschizătoare de drumuri în muzica adresată publicului larg în România celei de a doua jumătăți a secolului al XX-lea. Membrii formației au abordat numeroase subgenuri ale rock-ului. Traseul stilistic al formației a pornit de la muzică beat, evoluând spre rock psihedelic și de aici către hard rock, cu un număr de experimente de rock progresiv. În anii 1970, efectele schimbărilor politice din țară asupra vieții culturale au dus la destrămarea multor formații de gen. Între cele care au continuat prin adoptarea unui stil nou, Phoenix a avut una dintre cele mai neașteptate evoluții, dând naștere subgenului rock numit etno rock, inspirat din folclorul românesc autentic.

Acesta ar putea fi singurul clip video color din anii de glorie ai grupului. Pe vremea acea, membrii formației era reprezentată de Mircea Baniciu, solist vocal, Nicu Covaci, la chitară solo, Iosif Kappl, care cânta la chitara bas și Costin Petrescu la baterie. 

Sursă: Facebook/Bogdan Bola

Comentarii Facebook