Două spectacole de operă în Piața Unirii, în 1 și 2 iulie. PROGRAM și detalii

 

Opera Națională Română din Cluj-Napoca revine în Piața Unirii cu două spectacole în aer liber, cu care va închide stagiunea. 

 

Clujenii sunt invitați la două spectacole foarte bune: ”LA TRAVIATA”, de Giuseppe Verdi – spectacol extraordinar de operă realizat în Piața Unirii din Cluj-Napoca, sâmbătă, 1 iulie 2017, ora 21:30; și ”ZORBA” – spectacol extraordinar de balet pus în scenă în Piața Unirii, duminică, 2 iulie 2017, ora 21:30. 

 

Cele două titluri care au fascinat publicul meloman cu ocazia fiecărei noi reprezentații susținută în sala Operei Naționale Române din Cluj, vor încheia Stagiunea lirică 2016 – 2017 ”printre stele”, spre încântarea spectatorilor care vor vibra la unison cu artiștii și muzica ce va învălui inima cetății clujene. Ambele spectacole se vor bucura de distribuții de excepție, formate din artiști consacrați ai teatrului liric clujean, acompaniați de invitați speciali și echipe regizorale de renume internațional care vor surprinde și impresiona.

 

Sâmbătă, 1 iulie 2017, ora 21:30, spectacolul excepțional ”La Traviata”, de G. Verdi este cel care va dezvălui faldurile cortinei scenei neconvenționale din Piața Unirii pentru două seri lirice de neuitat.

 

Capodopera verdiană cunoaște la Cluj o montare excepțională și inedită a apreciatei regizoare Nadine Duffaut și a echipei sale artistice, venită din Franța în mod special pentru acest proiect care a deschis Stagiunea teatrului liric clujean, pe data de 1 noiembrie 2016. Spectacolul de operă se bucură de prezența invitatului special, tenorul Ștefan Pop, unul dintre cei mai apreciați soliști lirici ai momentului pe întregul mapamond.

 

Distribuția completă a spectacolului ”La Traviata”, care va impresiona Piața Unirii pe data de 2 iulie 2017 îi aduce pe marea scenă a cetății clujene pe artiștii Diana Țugui (Violetta Valéry), Ștefan Pop (invitat special în rolul lui Alfredo Germont), Florin Estefan (Giorgio Germont), Viktória Cormoș (invitată – Flora Bervoix), Oana Trîmbițaș, Eusebiu Huțan, Cristian Hodrea, Bogdan Nistor, Petru Burcă, Andrei Șofron, Varga Janos, Alina Simona Nistor, acompaniați de Orchestra Operei Naționale Române Cluj-Napoca, aflată sub bagheta apreciatului dirijor Gabriel Bebeșelea,  Corul și Ansamblul de Balet al Operei Naționale Române Cluj-Napoca. Regia artistică poartă semnătura regizoarei Nadine Duffaut, decorurile sunt realizate de Emmanuele Favre, Gérard Audier a realizat costumele, iar coregrafia îi aparține lui Dan Haja.

 

MATERIAL OFERIT DE BANCA TRANSILVANIA

 

Seara de 2 iulie 2017 va aduce o strălucire la fel de fascinantă Pieței Unirii, odată cu punerea în scenă a Spectacolului extraordinar de balet ”Zorba”, pe muzica originală a lui Mikis Theodorakis și în coregrafia inconfundabilă a artistului Lorca Massine. Evenimentul cu un fermecător și autentic parfum elen a fost pus în scenă în premieră națională absolută la Opera Națională Română din Cluj-Napoca pe data de 26 mai 2017, continuându-și acum parcursul artistic și în ipostaza unui spectacol montat în aer liber, ce marchează în mod grandios finalul proiectului Opera Aperta 2017 și, astfel, încheierea Stagiunii lirice 2016-2017.

 

Spectacolul care impresionează prin emoția, energia și prospețimea sa, considerat un ”imn al vieții”, este inspirat de cartea lui Nikos Kazantzakis și poartă semnătura coregrafică și de libret a lui Lorca Massine, unul dintre cei mai importanți coregrafi ai lumii, prezent la Cluj atât pentru pregătirile artistice, cât și la spectacolul extraordinar din aer liber.

 

Spectacolul de balet prezentat în două acte și 23 de tablouri ne ademenește pe pași de dans în legendara poveste a grecului Zorba, desprins din romanul omonim al lui Nikos Kazantzakis, fiind însuflețit de libretul și coregrafia semnate în tușă inedită de Lorca Massine, care privește acest balet precum o expresie sublimă a contrastelor, a intersecțiilor antitetice dintre temperamentul exploziv și liniștea celebrală, prudentă, o filosofie de viață construită în jurul dimensiunilor apolinic și dionisiac. Toate se regăsesc în întâlnirea acaparantă dintre Zorba și noul său prieten John, americanul proaspăt sosit în satul grecului care încearcă să îl învețe pe străin îndrăzneala și bucuria. Tocmai această dimensiune dionisiacă a eroului l-a fascinat pe semnatarul baletului, Lorca Massine afirmând că se regăsește în caracterul lui Zorba, în trăirea după instinct și înfruntarea vieții cu deschidere, bucurie și îndrăzneală.

 

OPERA APERTA  este un proiect de tradiție pentru cetatea clujeană, devenit celebru grație succeselor lirice ale edițiilor sale anterioare:  Opera Aperta 2016 a uimit cu spectacolul de balet ”Lacul lebedelor” montat pe apă, pe o scenă special amenajată pe Lacul Chios al Parcului Central din Cluj, pe data de 11 iunie 2016, în contextul artistic emoționant al unui eveniment aclamat internațional, ce a reunit un public de peste 11.000 de spectatori care au vibrat la unison pe celebra partitură semnată de P. I. Ceaikovski; impresionante au fost, de asemenea, spectacolul extraordinar de operă în aer liber ”Nabucco”, de  G. Verdi și Concertul de muzică spaniolă ”La Negra Noche”, organizate în luna iulie 2016 în Piața Unirii din Cluj-Napoca, spațiu ce a găzduit și mai vechile ediții Opera Aperta (cu spectacolele ”Carmen”- 2015 și ”Aida”- 2014), aplaudate îndelung de numerosul public, tânăr și matur, român și străin, meloman ori aflat în fața primelor sale descoperiri lirice – toți iubitori clasici sau moderni ai frumosului, acaparați de magia artei lirice.

 

”Opera Aperta” este un proiect susținut de Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Consiliul Local Cluj-Napoca, precum și Consiliul Județean Cluj.

Comentarii Facebook