DESCOPERIRE: Oamenii pot învăţa şi în somn


Cercetătorii israelieni au descoperit cea mai puternică dovadă a faptului că oamenii pot reţine noi informaţii şi atunci când dorm.

Astfel, în apropierea unor subiecţi adormiţi au fost emise anumite tonuri muzicale, iar ulterior au fost pulverizate substanţe cu diferite mirosuri, de la cele de deodorant şi şampon, la cele de peşte stricat şi alte cadavre de animale, scrie descopera.ro.

"Cercetările arată că oamenii pot obţine informaţii nu doar fără să-şi dea seama, ci şi în stare de inconştienţă", declară Kimberly Fenn, psiholog în cadrul Michigan State University.

"Există un fel de dogmă conform căreia creierul adună informaţii noi când este treaz şi îşi consolidează amintirile în timpul somnului. Rezultatele studiului arată că nu există totuşi o delimitare netă între aceste două tipuri de activităţi ale creierului", explică Jan Born, un cercetător al somnului din cadrul Universităţii din Lübeck.

Mirosurile au declanşat un reflex specific de "adulmecare", constatându-se că reacţia era mai puternică în cazul mirosurilor plăcute.

Apoi, când subiecţii au auzit doar acordurile muzicale, au "adulmecat" mai intens la auzul sunetelor care erau asociate mirosurilor plăcute.

Acest tip de răspuns condiţionat a durat pe tot parcursul nopţii, menţinându-se şi a doua zi de dimineaţă, când voluntarii s-au trezit. Cu toate că au adulmecat când au reauzit acordurile muzicale, niciunul dintre ei nu a conştientizat că a învăţat ceva.

Comentarii Facebook