Așa se face un cozonac delicios cu portocale și cacao

 

Pe masa de Crăciun trebuie să fie și un cozonac, iar rețeta de mai jos este una dintre cele mai simple. 

 

Ai nevoie de:

 

600 g faina

o cana de lapte

4 oua

150 g unt

o jumatate de cana de zahar

coaja rasa de la o portocala

25 g drojdie

3 galbenusuri

3 lingurite de miere

 

Pentru umplutură: 

 

200 g stafide

2 lingurite de esenta de portocale

150 g coaja de portocala confiata

6 linguri de zahar

6 linguri de lapte

2 linguri de cacao

 

Trebuie să faci o maia din patru linguri de lapte care se amesteca bine cu drojdia si cu patru linguri de faina. Se lasa la crescut intr-un loc cald pana cand isi dubleaza volumul.

 

Se asaza restul de faina pe o planseta. Se pune la mijloc maiaua si se toarna laptele putin cate putin. Untul se pune la topit intr-un vas, iar ouale se freaca cu zaharul.

 

Se adauga galbenusurile peste faina si se framanta un aluat pana cand aluatul incepe sa se desprinda de pe mana. Se lasa sa creasca, acoperit cu un prosop, aproximativ o ora.

 

Se amesteca laptele cu cacao si cu zahar si se pune vasul pe foc. Se amesteca bine, pana cand crema incepe sa se lege, apoi se lasa la racit. Se adauga stafidele, coaja de portocala taiata marunt. Se pune esenta de portocala pentru ca umplutura sa aiba o aroma deosebita.

 

Aluatul se imparte in jumatati si din fiecare se intinde cate o foaie. Se presara pe fiecare dintre cele doua foi umplutura de stafide intr-un strat cat mai uniform, apoi se ruleaza. Se ung cei doi cozonaci obtinuti cu un amestec de galbenusuri si miere si se dau la cuptor, la foc potrivit, in tavi unse cu putin unt.

 

Sursa: culinar.ro

Comentarii Facebook