12 filme de exceptie in Competitia TIFF 2012! Mihai Chirilov: Imi e greu sa imi imaginez cine va fi favoritul publicului


Competitia TIFF 2012 se anunta cea mai stransa de pana acum, in lupta pentru Trofeul Transilvania, urmand sa intre 12 productii.

"Pentru prima oara in istoria competitiilor de la TIFF, mi-e greu sa-mi imaginez care va fi favoritul publicului. Poate si pentru ca toate personajele din filme sunt extrem de atasante, chiar si atunci cand unele dintre ele comit fapte reprobabile", spune Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului.

Competitia este dedicata in mod traditional regizorilor aflati la primul sau al doilea lungmetraj, iar cele 12 filme vin din tari precum Islanda, Norvegia, SUA, Germania, Danemarca, Olanda, Israel, Austria, Canada, Rusia sau Chile. Mai toate vorbesc, intr-un fel sau altul, despre personaje aflate in situatii de criza. "Criza existentiala sau criza sentimentala. Criza individuala, criza de cuplu sau criza-n familie. Unele personaje trebuie sa se obisnuiasca cu ea si sa mearga mai departe pe acelasi drum, altele stiu ca totul s-a terminat si ca trebuie s-o ia pe carari diferite. Unele isi cauta fericirea si se arunca orbeste inainte, altele au gasit-o, dar nu si-o pot permite. Unele se desira in toate directiile, altele se inchid in sine", adauga selectionerul competitiei.

 

Proiectii horror si SF in sectiunea Umbre de la TIFF 2012

 

Spectatorii din Cluj n-ar trebui sa rateze filme ca Sfarsitul noptii (r. Daisuke Miyazaki), "o combinatie zanateca de Ozu, Takeshi Kitano si Tarantino" despre un asasin platit a carui viata se schimba atunci cand intalneste o fosta victima care i-a scapat, Chapiteau Show (r. Serghei Loban), probabil cel mai ambitios, sofisticat si absurd-suprarealist film din selectie, distins cu Premiul special al juriului la Festivalul International de Film de la Moscova, in 2011, sau Planeta insingurata (r. Julia Loktev), o drama psihologica in peisaj caucazian cu Gael Garcia Bernal, selectionata la Locarno 2011, Toronto, New York sau Las Palmas, unde a obtinut recent Marele Premiu.

Cu un trofeu pentru regie de la Sundance, cel mai important festival de film independent din Statele Unite, vine si Mads Matthiesen cu al sau Teddy Bear, povestea emotionanta a unui culturist de 38 de ani, timid si singur, care inca locuieste cu mama sa. Un alt film asteptat de critica si public deopotriva este Oslo, 31 August, de Joachim Trier, proiectat anul trecut la Cannes, in sectiunea Un Certain Regard. Trier a fost prezent in competitia TIFF 2007, cu debutul sau, Repriza.

"Exista, in filmele din competitie, personaje memorabile: eroinele din Lena (r. Christophe Van Rompaey) si Clip (r. Maja Milos) si eroii din Oslo, 31 August (r. Joachim Trier) si Schimbul (r. Eran Kolirin). Exista umor (La rascruce, r. Hafsteinn Gunnar Sigurdson), emotie (Teddy Bear, r. Mads Matthiesen), tragedie (A doua sotie, r. Umut Dag) si un aproape insurmontabil sentiment de vinovatie (Mlastina si Planeta insingurata). Ce nu exista insa e un film romanesc, dar De joi pina duminica (r. Dominga Sotomayor) umple cu brio acest gol", explica Mihai Chirilov.

Cele 4 nume confirmate din juriul de cinci membri care va decide anul acesta cine primeste trofeele TIFF sunt: regizorul Samuel Maoz, premiat cu Leul de Aur la Venetia pentru Lebanon (2009), Kjartan Sveinsson, membru al renumitei trupe islandeze de post-rock Sigur Rós si autorul coloanei sonore a filmului Vulcanul, premiat pentru regie la TIFF 2011, Mark Adams, critic de film la prestigioasa publicatie "Screen International", si actrita Ana Ularu, distinsa cu Premiul Criticii Elvetiene pentru Cea mai buna actrita, la Locarno, Premiul pentru Cea mai buna actrita la Salonic si Premiul Gopo pentru interpretare feminina cu rolul din Periferic (r. Bogdan George Apetri). La inceputul acestui an, Ana Ularu a fost selectata in programul Shooting Stars 2012.

Cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Transilvania va avea loc intre 1 si 10 iunie, la Cluj Napoca. O a sasea editie va avea loc si la Sibiu, intre 13 si 17 iunie.

Festivalul International de Film Transilvania este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR).

Comentarii Facebook