Zece zile de filme bune, concerte și experiențe digitale la TIFF 2022


De neratat la TIFF 2022: supernove cinematografice premiate la Cannes, Berlin sau Veneția, premiera națională a Metronom, premiera internațională a celui mai recent film scris și regizat de Florin Piersic Jr, concertul artistului sibian Romulus Cipariu și Ukrainian Street Food Day.

A 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania se întoarce în Cluj Napoca între 17 și 26 iunie cu un regal de zile mari.  Majoritatea lungmetrajelor prezentate anul acesta în competiția dedicată filmelor românești au fost deja aplaudate și premiate de juriile marilor festivaluri internaționale. Selecția din acest de la TIFF conține și o serie de producții străine premiate la Berlinale și aplaudate la Cannes, recompensate cu distincții importante la San Sebastián și apreciate de juriul de la Veneția.

Unul dintre cele mai așteptate filme românești de la TIFF 2022 este proiectarea în premieră națională, cu sprijinul Vodafone, a peliculei „Metronom”. Filmul regizat de Alexandru Belc a câștigat premiul pentru regie la secțiunea „Un Certain Regard” de la Festivalul de la Cannes 2022. Filmul este debutul regizorului Alexandru Belc și evocă România anilor '70 printr-o poveste de iubire între doi adolescenți, marcată de trădare, libertate și iertare. În premieră mondială la Cluj va putea fi văzut noul film scris și regizat de Florin Piersic Jr., ”Nimic despre dragoste”.

Cea mai recentă extravaganță digital-animată concepută de Anca Damian, ”Insula”, va beneficia de o proiecție specială în Zilele Filmului Românesc, după un impresionant parcurs festivalier internațional început la Rotterdam și Goteborg. Mustind de inventivitate și culoare, comedia suprarealistă inspirată de piesa lui Gellu Naum reinterpretează povestea lui Robinson Crusoe transformând-o într-o fabulă muzicală. 

Tot în zona experiențelor digitale memorabile, pe parcursul celor zece zile ale TIFF, Vodafone aduce în Piața Unirii din Cluj-Napoca o instalație digitală aparte, în care se îmbină unele dintre cele mai iubite opere de artă cinematografică și puterea tehnologiei. Instalația digitală interactivă scoate în evidență laturi ale tehnologiei despre care se vorbește prea puțin: frumusețea și simplitatea, experiențele digitale având puterea să îi aducă într-un singur loc pe cei dragi, indiferent de distanță și vremuri.

Bestia (1917), capodopera cinematografiei mute semnată de regizorul Aleksander Hertz, cu Pola Negri în rol principal, ajunge în premieră în România, într-o versiune restaurată digital. Producția va fi acompaniată live de muzica compozitorului și pianistului premiat cu Grammy, Włodek Pawlik.

De neratat este și one-man-show unic în lume, oferit de singurul interpret care-și acompaniază țambalul la voce. Pornind de la folclorul românesc, trecând prin creații clasice și ajungând până la cele mai îndrăgite piese rock, muzica autentică, fascinantă și plină de temperament a artistului sibian Romulus Cipariu îi va fermeca pe spectatori. Recitalul susținut de maestrul țambalului va fi urmat de o proiecție specială a documentarului Buena Vista Social Club.

Una dintre cele mai cunoscute și apreciate formații din Ucraina, DakhaBrakha  se întoarce la TIFF pentru un concert extraordinar, parte din inițiativa TIFF For Ukraine. Parte din acest program este și chef-ul Adi Hădean. Acesta va pregăti, alături de bucătari din Ucraina, preparate tradiționale din țara vecină, pe care clujenii sunt invitați să le încerce. Pentru Ukrainian Street Food Day, TIFF și Adi Hădean lansează un apel ucrainenilor din Cluj-Napoca, bucătari profesioniști sau amatori, care sunt invitați să se alăture evenimentului, pentru a găti împreună mâncare tradițională. 

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.

Comentarii Facebook