Untold cu 5.000 de oameni? Edy Chereji: ”Pai ce festival e ala cu doar 5000 de oameni?”


Guvernul va permite derularea marilor festivaluri cu cel mult 5000 de oameni. Oficialii Untold au reacționat și spun că nu se poate face festival de mari dimensiuni cu 5000 de participanți. 

Nu mă întreb dacă autoritățile chiar înțeleg cum functioneaza industria noastra? Sau dacă e cumva rea intenție la adresa industriei noastre? Cum sa spui ca înțelegi industria, înțelegi prin ce am trecut de 1 an de zile, cum sa spui ca înțelegi ca mii de oameni și societăți comerciale nu au avut activitate, sa zici peste tot ca vei susține reluarea, sa te consulti cu industria, ca în final sa iesi cu norme care NU SE POT APLICA în industrie? Sa nu ai viziune pe termen lung, măcar pana la finele anului și sa lasi în continuare aceasta industrie sa fie cea mai lipsită de predictibilitate? Și restrictionata!!! Sa fie rea intenție? Se prea poate. Doar așa se explica de ce ne-au chemat la consultări, de ce noi am propus norme bazate pe date științifice și aplicabile industriei noastre, iar în final CNSU a venit cu norme și propuneri bazate pe pareri discutate pe hol, care nu au legatura cu ceea ce a discutat și a propus industria în grupurile de lucru! Prin lipsa de claritate, prin propunerea unor norme aberante (cum ar fi spre exemplu sa asiguri distanțare de 2mp la eveniment, chiar dacă absolut toți oamenii au acces doar pe baza de vaccin/test/anticorpi), autoritățile au  reușit sa compromita inclusiv luna iulie a acestui an. Bun, specialiștii au decis ca noi, deși am propus cele mai ample norme de functionare care se aplica la ora actuala in Romania,  trebuie inca sa fim restrictionati și discriminați. Dar atunci haideți domnilor și cu compensațiile pentru pierderile suferite, pe care le tot propuneți de 1 an de zile și numai nu le mai vedem! Așa ar fi normal. Restrictionezi, compensezi!

Ati propus norme care pot fi aplicate la evenimentele publice făcute de instituțiile pe care le reprezentați,  iar pentru noi, operatorii privați care facem evenimente, cei care plătim taxe și impozite și generam 6% din PIB-ul României, Dumnezeu cu mila! Sa ne adaptam din mers și sa ne tot reinventam cum tot încercam de 1 an de zile. 

Și ajung acum și la ideea de festival. Stau și ma-ntreb oare la ce fel de festivaluri au participat, dacă au participat vreodată, cei ce au propus și ce au aprobat ideea de  festivaluri cu pana la 5000 de participanți? Pai ce festival e ala cu doar 5000 de oameni? Și la festivalul “sfintelor moaște” se aduna zeci de mii de oameni, chiar și în pandemie! Vreo 5000 de oameni strangeam într-adevăr acum 15-18 ani, cand organizam Luna Studentului Clujean și festivalul berii. Asta e nivelul la care au gandit “strategic” revenirea industriei? Cu 15 ani dati inapoi?

La fel de trist este și faptul ca in continuare industria noastra e prezentata ca marea sperietoare, ce trebuie ținută sub observație, care va avea voie sa revină la normal abia atunci cand se va găsi leacul care sa elimine total Covid-19. În timp ce alte industrii pot functiona cu măsuri mult mai relaxate, noi primim măsuri și norme care efectiv nu ne pot permite sa functionam. Dar nimeni din rândul autorităților nu observa faptul ca evenimentele ar putea fi cele mai sigure locuri, plus o soluție de scanare a populatiei în timp real, dpdv covid! Dacă evenimente nu se pot organiza, exact aceiași oameni care s-ar afla la un eveniment, se vor afla inevitabil într-un alt loc public, fie pe strada, fie în parc, metrou etc. Locuri în care nimeni nu este testat sau întrebat dacă e vaccinat! Și atunci e logica mea greșită dacă spun ca măcar la un eveniment ai avea garanția ca au fost eliminate riscurile la maximul posibil prin faptul ca toți oamenii fie sunt testați, fie vaccinati fie au anticorpi? Dar ca sa ajungi acolo, normal ca ai nevoie în prima faza de norme care sa iti permita sa functionezi. 

As spune ca încă sper ca autoritățile sa revină asupra acestor propuneri și sa fie gândite norme, NORMALE. Și mai sper ca premierul României sa rezolve aceasta situatie, tinand cont ca a promis ca se va implica incat sa avem o vara cu festivaluri și concerte. Dacă se va implica, se pot vor rezolva aceste lucruri. Noi ne dorim ținem evenimentele și sperăm sa se tina de cuvant si dumnealui.

Altfel, normele date ieri suntem exact ca în vorba aia: Hai pe la mine, da’ eu plec de acasă!”, a comentat Edy Chereji, directorul de comunicare de al Untold.

Comentarii Facebook