Miercuri 24 Aprilie

Ce a aflat OMS despre subvariantele Omicron BA4 şi BA5. Acestea ar putea aduce un nou val mondial de COVID-19


Ce s-a aflat până acum despre Omicron BA4 şi BA5, variantele care aduc un nou val de COVID-19. Cazurile de COVID-19 s-au dublat de la o săptămână la alta. Numai în ultimele şapte zile s-au înregistrat 8.000 de îmbolnăviri, iar Ministrul Sănătăţii crede că vârful unui nou val va fi atins în august atunci când vom înregistra 10 mii de cazuri pe zi.  

Ce s-a aflat până acum despre Omicron BA4 şi BA5, variantele care aduc un nou val de COVID-19

Momentan nu există protecție împotriva noilor variante ale Omicron. Tulpinile Omicron BA4 şi BA5 sunt mult mai blânde decât predecesoarele sale, dar mult mai contagioasă. Companiile farmaceutice cercetează noi vaccinuri adaptate la subtipuri.

Noua variantă Omicron se răspândește cu rapiditate

În România, numărul cazurilor se dublează în fiecare săptămână. Şi în Germania numărul cazurilor s-a dublat, în timp ce în Portugalia, ţara în care  87,2% din populație a beneficiat de imunizarea de bază, numărul de pacienți cu Covid internați în spitale a crescut din nou, la fel ca și mortalitatea. Incidența pe șapte zile a crescut de patru ori de la jumătatea lunii aprilie și se apropie de 1.500.

În cazul noilor subtipuri, persoanele în vârstă și persoanele cu un sistem imunitar slăbit sunt cele mai susceptibile la infecție. 

Primul caz BA.5 a apărut în Africa de Sud

Primul caz BA.5 a apărut în Africa de Sud încă la începutul lunii mai, dar valul următor a fost relativ mic. În Portugalia, noua variantă este deja responsabilă pentru 80% din toate infecțiile noi. Varianta este mai contagioasă decât predecesorii săi, precum BA.2. Pe lângă faptul că este mai greu de localizat pentru anticorpii neutralizanți, BA.5 este mai transmisibil decât alte subvariante de omicron. Ca și alte subvariante de omicron, infecțiile cu BA.5 sunt mai ușoare decât infecțiile cu alte tulpini de COVID, cum ar fi delta, notează observatornews.ro

Ce știm până acum despre aceste două mutații ale Omicron

Potrivit specialiştilor OMS, BA.4 și BA.5 prezintă interes din punct de vedere științific „pentru că ele conțin mutații care ar putea să fie interesante din perspectiva comportamentului acestor variante, fie să se transmită mai repede, fie să scape de protecția oferită de vaccinare, fie să determine forme diferite de boală. Încă nu se știu aceste lucruri în acest moment”.


Comentarii Facebook